Решен проблем водоснабдевања у општини Бела Паланка

Решен проблем водоснабдевања у општини Бела Паланка

17/01/2024 Off By BERB

Фото: Милош Перић

 

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек и председник Општине Бела Паланка Горан Миљковић обишли су данас реконструкцију водозахвата ,,Врело“ у тој општини.

Министарство је у јулу 2023. године потписало са Општином Уговор о суфинансирању реконструкције на водозахвату и резервоарима ,,Врело“ у систему водоснабдевања Беле Паланке о улагању вредном осам милиона динара за тај пројекат.

Сваке године услед обилнијих падавина и наглог топљења снега овај извор суочавао се са замућењем – што представља велики ризик по здравље становништва. Због честих кварова и застарелости опреме на водозахвату и неисправне воде за пиће, долазило је и до честих искључења са водоводне мреже.

Реализацијом пројекта коначно је стављена тачка на овај проблем, а квалитет живота грађана биће значајно унапређен. Мештани имају директну корист обезбеђивањем дистрибуције исправне воде за пиће кроз плански развој комуналне инфраструктуре и рационализацију коришћења расположивих водних ресурса, што ће допринети и великим уштедама средстава која се сваке године издвајају за ремонт овог водозахвата.

Министар Ђерлек је истакао да је значај и вредност овог пројекта немерљива. „Врело“ је извор водоснабдевања за преко осам хиљада становника у Белој Паланци и додао да је Министарство суфинансирало пројекат са три милиона и израду пројектно-техничке документације за реконструкцију вододвода у селу Мокриште.

Председник Општине Миљковић се посебно захвалио министру због преопознавања проблема и нагласио да је то најважнији пројекат за Белу Паланку и њене грађане.

Он је казао се на овај начин решава велики проблем са водоснабдевањем и у висинским деловима који се суочавају са сушом у летњим месецима.