Obeležen međunarodni Dan o pravu javnosti da bude informisana

Obeležen međunarodni Dan o pravu javnosti da bude informisana

28/09/2015 Off By

Sprovođenje odluka poverenika za informacije od javnog značaja ide malo teže. U prošloj godini obrađeno je samo 4 od 370 evidentirtanih slučajeva kršenja zakona


saša janković...
Info: Ranka Čičak

POVERENIK za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnostima Rodoljub Švabić, zaštinik građana Saša Janković i šef misije OEBSA u Srbiji Piter Burhard razgovarali su danas sa građanima o pravu javnosti da bude informisana. Tako je u Beogradu obeležen dan prava javnosti da zna, ustanovljen 28. septembra 2002 godine na zajedničkom sastanku predstavnika nevladinih organizacija u Sofiji.

Danas se taj dana obeležava širom sveta. Tako se promoviše pravo svake osobe da traži i dobije informacije koje drže organi vlasti.
Zaštitnik građana Saša Janković promovisao je svoju najnoviju publikaciju o slobodnom pristupu informacijama. Rekao je da je u uslovimna gde država poziva na pristup informacijama poverenik već ostvario 90 posto svog posla. Međutim šta se dešava kada javnost sazna informaciju? Da li je informacija sama sebi cilj, ili je treba iskoristiti da se reši problem.
Šef misije OEBS- a Piter Burhard pohvalio je napredak koji je Srbija postigla. Poverenje građana u vlast je porasla, a građani su u stanju da prepoznaju svako neispunjavanje obaveza prema njima. Zaključio je da je u tome Srbija već na evropskom putu i da su novinari doprineli tome, naročito oni koji se bave istraživačkim novinarstvom.
Međutim sprovođenje odluka poverenika za informacije od javnog značaja ide malo teže. U prošloj godini obrađeno je samo 4 od 370 evidentirtanih slučajeva kršenja zakona.
Ministarstvo prosvete dobilo je priznamke za dobro informiusanje o radu.<