Skupština Srbije: žučna rasprava o (ne) smanjenu PDV -a

Skupština Srbije: žučna rasprava o (ne) smanjenu PDV -a

28/09/2015 Off By

Ovim smanjenjem PDV – a sa 20 na 10 posto, ako to večeras izglasamo, kao što ste vi namerili, već sutra bi karte u avionskom prevozu morale biti 10 posto jeftinije. Ali, neće. Jer, kako sama navodi Er Srbija, popunjenost njenih aviona je 64 posto, a ne postoji kompanija na svetu koja može ostvariti profit ako joj je popunjenost aviona manja od 70 posto, rekao je poslanik Marko Đurišić


skupstina
Info: Ranka Čičak

AMANDMANI na izmene i dopune Zakona o porezu na dodatnu vrednost, danas su u Skupštini Srbije usvajani na štetu opozicije. To je bio razlog teških reči i niskih udaraca. Recimo, poslanik Marijan Rističević, po zanimanju poljoprivrednik, rekao je profesoru Vladimiru Pavičeviću da su mu argumenti u objašnjavanju amandmana tanki, pa radi toga maše rukama.

Pavičević, čiji su svi amndmani odbijeni, nije se naljutio, ali je zato Zoran Živković rekao da je tužno što ministar finansija mora da odbija amandman opozicije argumentacijom koju mu daju polaznici prepisivačke škole trećeg doba.
Živković je opomenuo ministra Vujovića da ne pravi greške oko Zakona o PDV – u, da mu se ne dogodi kao sa zakonom koji je nedavno vratio predsednik države, pa tako onemogučio da se privilegovanim zakupcima džabe daju nekretnine na Dedinju koje sada oni koriste.
U nastavku neprijatne rasprave Vladimir Pavićević je pitao zašto je njemu, koji nosi legitimaciju narodnog poslanika, uskraćeno juče kretanje po Beogradu, a to se nije dogodilo onima koji imaju članske karte SNS?
Odgovorio je Zoran Babić tvrdnjom da policija nije dala dozvolu za manifestaciju Demokratskoj stranci, a manifestacija građana koji podržavaju Beograd na vodi je takvu dozvolu dobila. Zorana Živkovića nazvao je prirepkom, koji nema hrabrosti ni da se sam pojavi na izborima, već se nekom uvek pridružuje.
Janko Veselinović se užasnuo ovom diskusijom i opomenuo Babića da mu se može dogoditi da ga Aleksandar Vučić natera da se izvini Živkoviću zbog uvrede, kao što se to desilo Babiću kada je opoziciju nazvao petom kolonom.
Dragan Šutanovac razjasnio je nesporazum oko dozvoljenih i nedozvoljenih skupova prilikom početka radova Beograd na vodi:
– Činjenica je da policija nije htela da prihvati prijavu skupa koju je podnela DS. To se nije dešavalo još od devedesetih godina, kada je državu vodio Slobodan Milošević.
Opozicioni poslanici ne prihvataju povećanje PDV – a i diskreciono pravo ministra finansija da sam utvrđuje poresku osnovicu.
Zoran Živković je ponovo zamerio ministru što se spušta na nivo da ga brane i tumače učesnici Farme i dodao da se ne ljuti što ga je prirepkom nazvao jedan podrepak, odgovarajući tako na uvredu Babića.
Marijan Rističević prepoznao se u uvredi koja se odnosila na Farmu:
– Ovo je bio pokušaj da me uvredi, ali mene ne može da uvredi svako, već samo onaj koji je vredniji od mene. Što se tiče tv emisije Farma, Boško Ničić je s mesta predsednika opštine direktno učestvovao u rijalitiju. U jednom drugom rijalitiju videli smo narodnog poslanika . Znači, učesnik Farme opoziciji ne smeta u koaliciji, kada treba napadati vlast i Beograd na vodi. Ja sam farmer, nisam vinogradar.Tu zamerku meni kao farmeru smatram kao pohvalu, jer nisu farmeri upropastili ovu zemlju, nego šarmeri…
Marku Đurišiću je žao što nije prihvaćen amandman opozicije da se PDV na hranu za bebe s 20 posto smanji na 10 posto, nego se ostavlja stari PDV, a polovina novca PDV posle vraća roditeljima kada dostave plaćene račune posle prve i druge godine starosti bebe.
Đurišić sumnja da će smanjenje PDVa sa 20 na 10 posto u međunarodnom prevozu ostati u rukama prevoznika i da cene karata neće biti smanjene:
– A jedan od vaših omiljenih prevoznika je Er Srbija. Obaveza Vlade bila je da u 2014 godini pomogne Er Srbiju sa 24 miliona evra i još sa toliko za ovu godinu. Pošto ta pomoć ne može da ide dalje, ovim stvarate prostor da pomažete Er Srbiju u nardenom periodu. Nije istina da Er Srbija ostvaruje profit od 2 ipo miliona evra, kada je država dala pomoć od 25 miliona evra.
– Ovim smanjenjem PDV – a sa 20 na 10 posto, ako to večeras izglasamo, kao što ste vi namerili, već sutra bi karte u avionskom prevozu morale biti 10 posto jeftinije. Ali, neće. Jer, kako sama navodi Er Srbija, popunjenost njenih aviona je 64 posto, a ne postoji kompanija na svetu koja može ostvariti profit ako joj je popunjenost aviona manja od 70 posto.
Zoran Babić je odgovorio opoziciji da se ne ide na smanjenje PDV – a hrane za bebe zbog toga što postoji strah da tru razliku ne uzmu prodavci:
– Evo, ja sam roditelj dve devojčice i znam koliko koštaju pelene, pampersi i hrana. Hteo bih da sada odam poštovanje porodici Ristić iz moje rodne Vrnjačke Banje, koja ima 13 dece.Voleo bih da uskoro i mojim kolegama i koleginicama u Skupštini mogu da čestitam toliko dece. Što se PDV – a tiče, nikakvu vezu ne mogu da nađem između pampersa i Er Srbija….<