Председница Владе састала се данас са представницма пољопривредника

Председница Владе састала се данас са представницма пољопривредника

14/01/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србија Ана Брнабић састала се данас са представницма пољопривредника у Влади Србије.

 


На састанку је било речи о начину пријављивања парцела на платформи еАграр, поготово пријављивање оних земљишта за које се никада до сада нису добијале субвенције, с обзиром на то да се ова тема покренула на претходном састанку премијерке и пољопривредника крајем претходне године.

Током састанка, са представницима пољопривредних удружења пређени су детаљно сви кораци процеса – од пријаве за субвенцију, па све до саме исплате.

Договорено је да министарство пољопривреде уради предлог изјаве о обрађивању земљишта, који ће сачекати формирање нове Владе и бити спреман за даље процедуре, тачније измене и допуне закона које су неопходне. Такође, власници парцела на којима пољопривредници обрађују земљиште, биће у обавези да потпишу уговор са пољопривредницима, како би се могућности злоупотреба свеле на минимум.

Брнабић је истакла да су и пољопривредници и држава на заједничком задатку, а то је да у највећој могућој мери поједноставе систем пријаве за субвенције са једне стране, уз строгу контролу коришћења тих субвенција са друге стране. Она је рекла да је сваки предлог који долази од пољопривредника изузетно користан, те да су овакви конструктивни састанци једнако значајни за Владу колико за саме пољопривреднике.

Договорено је да ће се састанци у овом формату наставити и у наредном периоду.

Састанку је присуствовала и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.