Изложба „Сећај се заувек: Александар Тишма“ од 16. до 30. јануара у Ликовном салону КЦ Новог Сада

Изложба „Сећај се заувек: Александар Тишма“ од 16. до 30. јануара у Ликовном салону КЦ Новог Сада

13/01/2024 Off By BERB

Свечано отварање мултимедијалне изложбе „Сећај се заувек: Александар Тишма“ ауторке Мирјане Фрау Гардиновачки, одржаће се у уторак, 16. јануара, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада у 19.00 часова.

„Сећај се заувек: Александар Тишма“ је мултимедијално-документарна изложба организована у оквиру манифестације „Ледена тишина“ поводом стогодишњице рођења Александра Тишме, једног од најзначајнијих писаца 20. и 21. века, са изузетном рецепцијом у светској књижевности.

Јеврејство, коме је и сâм рођењем припадао са мајчине стране, и Холокауст доминантне су теме у приповеткама и романима Александра Тишме. То су дела са којима је писац доживео свој књижевни врхунац и која су овенчана бројним наградама.

Управо су дела која тематизују немиле догађаје са новосадских улица 1942, где се као доминантне јављају теме зла у „цивилизованом” човеку и свету – преведена на 22 светска језика, чиме је Тишма постао цењен и читан и ван српског и југословенског културног простора, и којима је Нови Сад, као град у ком је Тишма провео најдужи период свог живота, стекао славу мултикултуралног простора који је однеговао еминентног књижевника.

Изложба је прилагођена слепим и слабовидим особама.