Одржана прва седница Организационог одбора за обележавање 200 година од рођења Бранка Радичевића

Одржана прва седница Организационог одбора за обележавање 200 година од рођења Бранка Радичевића

10/01/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

На првој седници Организационог одбора за обележавање 200 година од рођења Бранка Радичевића која је одржана данас у Покрајинској влади у Новом Саду наглашено је да учешће најзначајнијих институција и установа потврђује колико се значајно приступа припреми и реализацији активности у част великана наше књижевности.

Члан Одбора, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић је том приликом истакла да је у плану да цела 2024. година буде посвећена сећању на Бранка Радичевића и то не само у Сремским Kарловцима, већ и у читавој Србији у циљу подсећања на величину лика и дела једног од најзанаменитијих српских књижевника.

Председник Покрајинске владе и председник Организационог одбора Игор Мировић подсетио је да је Покрајинска влада подржала иницијативу Kарловачке гимназије за обележавање важног јубилеја имајући у виду значај Бранка Радичевића за нашу књижевност, уметност али и његов симболички значај за наш народ.

Бранко Радичевић, један од најзначајнијих песника српског романтизма, рођен је 1824. године у Славонском Броду, а умро је 1853. године у Бечу. Школовао се у Земуну, Сремским Kарловцима, Темишвару и Бечу. Сремски Kарловци, Kарловачка гимназија и Стражилово заузимају посебно место у Бранковој поезији, па су отуда песникови посмртни остаци и пренети на Стражилово пре 140 година. Ове године биће по први пут уређена стаза од Стражилова до Бранковог гроба, за шта је Покрајинска влада издвојила 45 милиона динара.

Организациони одбор за обележавање јубилеја, у чијем раду учествују представници републичких и покрајинских институција културе, Матице српске, Удружења књижевника Србије, Бранковог кола и Вукове задужбине, основан је 8. новембра 2023. године.Чланови Одбора су: потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић, управник Народне библиотеке Србије др Владимир Пиштало, председник Удружења књижевника Србије Милош Јанковић, председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић, директор Карловачке гимназије Бранко Стојков, ректор Српске православне богословије Светог Арсенија протојереј ставрофор Јован Милановић, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“ Ненад Шапоња, директор „Бранковог кола“ Ненад Грујичић и председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић.