Југословенске филмске солидарности – Разговор о кинематографским материјалама из фонда Музеја Југославије 27. децембра

Југословенске филмске солидарности – Разговор о кинематографским материјалама из фонда Музеја Југославије 27. децембра

26/12/2023 Off By BERB

Фото: Кадар из докуметарног филма „Наш национални архив” (Индија). Из фонда Музеја Југославије.

 

У среду 27. децембра у 18 часова одржаће се разговор под називом „Југословенске филмске солидарности“ у биоскопској сали Музеја Југославије. Ово је први у низу јавних догађаја планираних у контексту иницијалног истраживања кинематографске збирке Музеја, а подразумева својеврсно „отпакивање архиве“ и успостављање основних епистемолошких дилема које је упознавање са материјалима покренуло.

Како наводи ауторски тим овог пројекта, који чине уметнички дуо Доплгенгер (Исидора Илић и Бошко Простран) и академски истраживачи Сима Кокотовић и Тамара Вуков, „у фокусу истраживања налазе се филмске везе које су југословенски филмаши остварили са својим колегама како из савезничких земаља током Другог светског рата у периоду револуције, тако и са филмским институцијама из земаља Африке и Азије кроз Пројекат несврставања”. Узимајући у обзир специфичну проблематику интернационалних сарадњи и концептуалне недоумице коју комплексна географија тих сарадњи производи, њихова намера је да препознају „значај филмских солидарности које су настајале кроз еманципаторни пројекат социјалистичке Југославије у његовим различитим фазама”. Ауторке и аутори такође истичу да им је један од основних циљева био да открију „како се данас овај филмски материјал може активирати, те како се може успоставити дијалог са савременим уметничким праксама и публиком”.

Истраживање ће бити представљено у неколико фаза, најпре у форми серије дискурзивних програма, а потом и продукције уметничког рада и изложбене интервенције на основној поставци Музеја Југославије. Разговор се реализује у сарадњи ауторског тима и кустоскиње Музеја Симоне Огњановић.

Доплгенгер уметнички дуо, који чине Исидора Илић и Бошко Простран, ангажује се у пољу уметности, истраживачког и кустоског рада и текстуалне продукције. Радови Доплгенгера баве се односом између уметности и политике кроз преиспитивање режима покретних слика и модуса њихове рецепције. Ослањајући се на традиције експерименталног филма и видеа, Доплгенгер интервенише на већ постојећим медијским производима или производи у форми проширеног филма. Иако им је покретна слика основни медиј, њихова пракса укључује и текст, просторне инсталације, перформансе, предавања и дискусије.

Радови Доплгенгера налазе се у јавним колекцијама, представљени су на самосталним и групним изложбама и на филмским фестивалима у земљи и иностранству. Уредници су публикације Аматери за филм (Београд, 2017). Добитници су уметничких стипендија и резиденцијалних боравака, награда филмских фестивала и Политикине награде „Владислав Рибникар“.

Сима Кокотовић је предавач и истраживач филмских и медијских студија. Бави се преплитањем филмске културе и левих политика на глобалном нивоу. Учествовао је и организовао бројне пројекте који испитују употребу медија као средства за мобилизацију, грађење и бодрење заједништва.

Тамара Вуков је истраживачица и филмашица која живи и ради у Монтреалу. Приказивала је филмове на бројним фестивалима и објављивала текстове у стручним публикацијама и часописима. Ванредна је професорка на Департману за комуникације Универзитета у Монтреалу.