Valerio Longo će voditi koreografsku radionicu u Beogradu od 9. do 13. januara

Valerio Longo će voditi koreografsku radionicu u Beogradu od 9. do 13. januara

26/12/2023 Off By BERB

Poznati igrač, koreograf i umetnički direktor Baleta Rima (Balletto di Roma) Valerio Longo, vodiće koreografsku radionicu u Nacionalnoj fondaciji za igru od 9. do 13. januara.

Valerio Longo je rođen u Rimu, a pohađao je Koreografski licej u Torinu. Nakon diplomiranja, dobio je angažman kao solista u trupi Vitorija Bjađija, da bi zatim prešao u čuveni Balet Toskane u Firenci, pod direkcijom Kristine Bocolini. Karijeru prvog igrača trupe Aterbaleto iz Ređo Emilije započeo je 2001. godine, kada je ovu kompaniju vodio Mauro Bigonceti, a završio 2018. godine, pod direkcijom Điđija Kristoforetija. Kao igrač sa najdužim stažom u ovoj trupi, za Longa su izvorno nastale mnoge uloge. U Aterbaletu je izvodio kreacije Maura Bigoncetija, Jiržija Kilijana, Vilijama Forsajta, Jakopa Godanija, Ohada Naharina, Johana Ingera, i mnogih drugih važnih autora. Sa ovom trupom nastupio je nekoliko puta i na Beogradskom festivalu igre.

Svoje koreografske komade, Longo je počeo da stvara još od 2004. godine. Radio je za brojne trupe, ali i za neke od najpoznatijih igrača u Italiji. Kreirao je i komade za Festival Colours u Štutgartu, koji vodi Erik Gotje. Godine 2020., postavljen je na mesto umetničkog direktora Baleta Rima i rukovodioca Profesionalnog start-up kursa u okviru iste institucije.

Valerio Longo će raditi sa mladim baletskim igračima iz Beograda i Novog Sada, koje je odabrao u okviru prvog Baletskog takmičenja u Bolonji, u novembru 2023. godine.