Откривена биста Дејана Медаковића у Матици српској

Откривена биста Дејана Медаковића у Матици српској

25/12/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је на свечаности поводом откривања бисте Дејана Медаковића у Матици Српској да је од велике важности да се и у савременом друштву што више афирмишу вредности задужбинарства и доброчинства као вредан залог за лепшу будућност јер боље сутра увек почива на угледању на оно највредније што су нам преци оставили.

Гојковић је бисту открила са Павлом Медаковићем, сином Дејана Медаковића на Дан добротвора Матице српске који се обележава на рођендан Марије Трандафил, једне од највећих добротвора у нашем народу.

„Ове две личности, заслужено су заузеле место уз најзначајнија имена која су градила и прославила најстарију културну и научну институцију у српском народу. И не само то – Дејан Медаковић и Марија Трандафил својим целокупним делом и друштвеном ангажованошћу симболизују неке од најпознатијих одлика нашег народа, пре свега искрено родољубље и несебичну бригу за друге“, истакла је Гојковић.

Гојковић је указала да Дејан Медаковић ком је данас откривена биста у његовој Матици српској, а у јулу ове године у његовој Карловачкој гимназији, спада у најужи ред личности које су у том смислу обележиле не само 20. век, већ и читаву нашу историју.

„Вредно радећи на очувању и даљој изградњи културног и националног идентитета, овај ерудита јединственог формата до најсуптилнијих детаља проучио је историју нашег народа, његову уметност и културу“, напоменула је Гојковић.

Према њеним речима, веома широким распоном интересовања, бавећи се историјом уметности и класичном историјом, књижевним делима која красе незаборавни описи свакодневног живота српског грађанског сталежа, Дејан Медаковић спознао је сву величину Србије и српског народа што му је омогућило да постане један од најбољих тумача утицаја прошлости на будућност и да без грешке препозна блиске и далеке препреке које нас чекају на историјском путу.

„Уверена сам да ако као народ и друштво желимо да знамо или хоћемо барем да предвидимо или наслутимо своја исходишта, неопходно је увек и изнова враћати се његовом монументалном делу“, рекла је Маја Гојковић.

Гојковић је нагласила да је Матица српска скоро читава два века дом српске културе, њених најумнијих представника и просветитеља који су посвећено промовисали значај науке и образовања и тиме у нашем народу ширили не само хоризонте знања, већ и самопоштовања.

„Саборно место интелектуалаца, уметника и књижевника који су обележили своје епохе, ова установа уједно је била стециште великих владара и највећих добротвора свога времена. Свима њима, заједничка је била немерљива љубав према отаџбини, српском народу и његовој култури“, истакла је Гојковић.

Дан добротвора Матице српске је, како је рекла, прилика и да се подсетимо да су међу највећим добротворима и најпознатијим члановима Матице српске били кнез Милош Обреновић и његов брат Јеврем, Петар II Петровић Његош, припадници краљевске породице Карађорђевић, Сава Поповић Текелија, Михајло Пупин, друге значајне личности и бројни други познати и мање познати припадници нашег и других народа који су подржавали рад Матице српске.

„Међу свима њима, посебно место заузима Марија Трандафил, доброчинитељка која је Српској православној цркви и Матици српској завештала своју велику имовину и вредне задужбине, и између осталог подигла зграду у којој се налазимо“, подсетила је Маја Гојковић.

Гојковић је напоменула и да је Марија Трандафил помагала сиромашнима и немоћнима, као и бројним болницама, а за време Првог српско-турског рата била и председница одбора за прикупљање помоћи рањеницима.

„Славна прошлост верно је огледало српског народа и аутентични сведок колико је он пропатио и шта је све прошао да би постао слободан и остао свој на своме“, истакла је Гојковић.

Министарка културе је указала да је велико питање како би наша садашњица изгледала и да ли бисмо уопште постојали као народ да није било Марије Трандафил и других добротвора који су на делу показали због чега су помоћ другима и завештање драгоценог наслеђа свом народу у исто време најчистији хуманизам и врхунски патриотизам.

„Од велике је важности да и у савременом друштву што више афирмишемо вредности задужбинарства и доброчинства, као вредан залог за лепшу будућност. Јер, боље сутра увек почива на угледању на оно највредније што су нам преци оставили. Све те вредности и драгоцено културно наслеђе нису предали само како бисмо га чували и неговали, већ и унапредили и додатно оплеменили“, нагласила је Гојковић.

Истичући да је наша привилегија да као држава имамо институцију каква је Матица српска и у њој Марију Трандафил, Дејана Медаковића и све друге који су показали како свој таленат, дар и лични иметак ставити у службу свог народа, Гојковић је рекла да непролазне вредности које Матица баштини скоро 200 година уназад нису само чврсто упориште њеног историјског значаја, већ и поуздани показатељ њене улоге у савременом друштву.

„Неговање и очување традиције и свега вредног што чини наш културни и национални идентитет, заједнички је приоритет Матице српске, Министарства културе и свих институција и установа којима су интерес нашег народа и државе на првом месту, баш као што је био Марији Трандафил, Дејану Медаковићу и другим истакнутим члановима Матице. Чувајући успомену на њих и настављајући њихово дело, знамо да идемо добро утабаним стазама и сигурним путевима“, поручила је Гојковић.
Гојковић је рекла да су милосрђе и доброчинство, култура и образовање, међу најважнијим везивним нитима једног народа.

„Држећи се чврсто таквих принципа и начела, верујем да ћемо сви заједно имати чему да се надамо у будућности“, закључила је Маја Гојковић.

На свечаности се обратио и председник Матице српске Драган Станић.