„Otvaraj, otvaraj“: Građani ispred gradske skupštine – slomljeno staklo, poslanici pokušavaju da uđu

„Otvaraj, otvaraj“: Građani ispred gradske skupštine – slomljeno staklo, poslanici pokušavaju da uđu

24/12/2023 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, Danas/Foto: N1, Amir Hamzagić/Nova.rs

 

Protest opozicije okupljene oko koalicije “Srbija protiv nasilja” održava se ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu. Građani razbijaju stakla na vratima Skupštine grada, policija ih prskala biber sprejem.

Sinoć je ispred RIK-a održan šesti protestni skup zbog izborne krađe.

Studenti koji protestuju zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do nedelje uveče ispuni njihove zahteve i poručili da će u protivnom u ponedeljak blokirati ceo Beograd. Oni su od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražili proveru biračkog spiska, a dali su rok do ponedeljka za odgovor – u suprotnom, najavljuju blokiranje glavnog grada.

Podsetimo, opozicija i studenti protestuju već nekoliko dana ispred zgrade RIK-a, a potpredsednica SSP-a Marinika Tepić već sedam dana zaredom štrajkuje glađu. Njoj se u štrajku pridružilo još šestoro bivših poslanika i predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja.

Štrajk glađu najpre je započela Marinika Tepić, a onda i Miroslav Aleksić, dve poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, a sinoć su im se pridružili profesor prava Janko Veselinović i predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović, kao i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

Protesti su u petak održani i u Nišu i u Ljigu.