Додељене годишње награде у оквиру Дана универзитета уметности у Београду

Додељене годишње награде у оквиру Дана универзитета уметности у Београду

24/12/2023 Off By BERB

Свечана прослава Дана Универзитета уметности одржана је у пуној сали Ректората Универзитета уметности у Београду 22. децембра 2023. године.

Ректорка Универзитета уметности, проф. др Мирјана Николић је уручила годишње награде најзаслужнијим наставницима, сарадницима и студентима, нагласивши да је „на Универзитету уметности аутентичност императив на путу на коме се развија самосталан и иновативан уметничко-истраживачки и научно-истраживачки рад студената и помаже им се да експериментишу на нове начине са различитим истраживачким техникама и методама, које ће њихово стваралаштво учинити препознатљивим.“

Поред бројних уважених званица, прослави је присуствовала и присутнима се обратила министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић која је посебно истакла настојање државе да се на интердисциплинаран начин повежу различите уметничке и научне дисциплине, што представљају суштинску наставну специфичност Универзитета уметности.

„Држава је препознала и креативне индустрије као брзо растућу привредну грану у Србији, а посебно је препознала потенцијал који постоји у академској заједници да се даље допринесе развоју креативних индустрија. Зато Министарство просвете и јесте подржало увођење Програма Мастер 4.0, чији је део студијски програм мастер академских студија Уметност и дизајн видео игара који су заједно развили Универзитет уметности и Математички факултет Универзитета у Београду“, објаснила је министарка и професорима и студентима пожелела још пуно деценија успешног рада и стварања.

Државни секретар за науку Вукашин Гроздић обратио се присутнима у име министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, рекавши да Министартсво науке, технолошког развоја и иновација тражи начин да подржи уметничка истраживања и да их интегрише у систем еНауке. Такође је истакао да је пред нама декада одржибвг развоја и да управо у том контексту уметност треба да помогне да се организује друштво засновано на разумевању, сарадњи и високим естетским вредностима.

На предлог факултета из састава Универзитета уметности Велике плакете са повељом уручене су најистакнутијим редовним професорима у претходној школској години: фаготисти др ум. Горану Маринковићу (Факултет музичке уметности), психолошкињи уметности др Бојани Шкорц (Факултет ликовних уметности), костимографкињи Светлани Цвијановић (Факултет примењених уметности) и глумици Марији Миленковић (Факултет драмских уметности).

Студенти генерације са највишом просечном оценом и бројним уметничким радовима у школској 2022/2023. години су: харфистикиња Ирина Пејоска са Факултета музичке уметности, сликарка Софија Павковић са Факултета ликовних уметности, графички дизајнер Бојан Завишин са Факултета примењених уметности и филмски и телевизијски продуцент Марија Мијушковић са Факултета драмских уметности.