Рада Комазец добитница високог признања Удружења књижевника Србије

Рада Комазец добитница високог признања Удружења књижевника Србије

24/12/2023 Off By BERB

На Скупштини Удружења књижевника Србије новинарки и директорици “Панорама” – Јединство Ради Комазец додељена је Плакета са ликом Симе Матовуља шта спада међу највиша признања које Удружење књижевника Србије додељује.

Рада Комазец као новинар, уредник и књижевни критичар дуги низ година кроз бројна издања и публикације које уређује пожртвовано ради на очувању српског језика, писма и културе што су елементи и предуслови за очување идентитета Срба на Косову и Метохији. У времену забране дистрибуције српских књига и штампе на простор Косова и Метохије, она проналази начин да увек стигну тамо где је најпотребније. Текстови Раде Комазец о култури, рецензије књига као и часопис за културу и књижевност “Стремљења” и бројне књиге које уређује , на високом су професионалном нивоу.
Упитали смо директорицу Комазец шта јој значи ова награда: ” оно што ме посебно радује јесте да се негде на небу мој завичајни писац Симо Матовуљ радује што сам баш ја добила Плакету са његовим ликом и што се борим за очување језика, писма и идентита нашег народа на КиМ. Снажно, без компромиса и без одступања, баш као и његов јунак Пилипенда.

Док сам као млада читала “Бакоњу фра – Брну”, “Пилипенду” “С мора с планине”, „Ноћ уочи Ивање“ и друга дела изузетног приповедача, Далматинца са истакнутом националном свешћу, дивила сам се његовим језгровитом и оригиналном опису ликова, оштрини и трезвеном посматрању живота. Велика је , наравно, част бити добитник награде са именом врхунског приповедача и једног од оснивача Удружења књижевника Србије, односно првог председника УКС-е.

С. Ђукић