Свеобухватна сарадња Србије и Кине у области енергетике

Свеобухватна сарадња Србије и Кине у области енергетике

21/12/2023 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је са замеником министра природних ресурса Народне Републике Кине Џуаном Шаоћином о сарадњи и пројектима у сектору рударства, обновљивих извора енергије и повезивању образовних и научних институција две земље.

„Веома смо захвални Народној Републици Кини на свеобухватној политичкој и економској сарадњи, као и стратешком партнерству у рударском сектору које даје одличне резултате. Од доласка у Србију, па до краја новембра ове године, Зиђин мајнинг група је сачувала радна места и повећала број запослених на више од 7.000 што је од великог значаја за целу источну Србију. После дуго година, коначно је реконструисана и проширена топионица у Бору која обезбеђује већу производњу, квалитетнији ваздух, боље услове рада и развој ланаца вредности у Србији. Ми желимо да развијамо одрживо рударство примењујући иновативна и технолошки најсавременија решења и због тога су нам потребне најбоље светске праксе и искуства“, рекла је она.

Министарка је указала да су пре неколико месеци у Кини потписани меморандуми о разумевању са кинеском „Зиђин мајнинг групом“ о новим улагањима.

„Србија ће се захваљујући новом инвестиционом циклусу од чак 3,8 милијарди долара сврстати међу највеће произвођаче бакра у Европи, и водеће произвођаче злата. Такође, „Зиђин мајинг група“ ће изградити соларну електрану капацитета 300 МW за своје потребе, чиме ће се обезбедити синергија рударства и обновљивих извора енергије и боља заштита животне средине“, рекла је министарка.

Министарка је указала на заинтересованост кинеске компаније „Shanghai Fengling Renewables“ за инвестиције у производњу и складиштење капацитета из обновљивих извора енергије у Републици Србији, посебно зеленог водоника који представља будућност светске енергетике.

„Ова компанија са нашим стратешким партнерима из „Зиђин мајнинг групе” разматра изградњу хибридног постројења, соларне и ветроелектране које би производило зелени водоник, а „Зиђину” омогућило смањење трошкова. Планирана су улагања од око две милијарде евра у развој и изградњу ветроелектрана и соларних фарми, складиштење енергије за производњу водоника и технологије за производњу енергије водоничним горивом“, рекла је она и додала да би тим пројектом Србија заузела значајно место у Европи у производњи водоника и позиционирала се у будућности као извозник овог енергента.

Она је подсетила да ресорно министарство негује одличну сарадњу са универзитетима и научним институтима у Србији и да постоји заинтересованост за повезивање са академским и стручним заједницама из Кине у преношењу најбољих пракси.

„Радимо на новој Стратегији развоја рударства и у том процесу постоји прилика да више размењујемо искуства у одрживости рударства, експлоатацији минералних ресурса и синергији са обновљивим изворима енергије“.

Заменик министра природних ресурса Народне Републике Кине Џуан Шаоћин рекао је да Кина и Србија развијају дубоко и садржајно пријатељство и да се у нашој земљи увек осећају као код своје куће.

Он је истакао да је за Кину веома важан развој рударства уз поштовање стандарда животне средине и интереса друштвене заједнице. „Ми се трудимо да развијамо рударски сектор коришћењем савремених технологија и опреме. Сарадња наше две земље не треба да се ограничава само на сарадњу у рударству већ и у ОИЕ, размени научника и истраживача, сарадњи универзитета. У последње време активно радимо на изградњи зелених рудника, какав је и Чукару Пеки у Србији, али и зелених градова“, закључио је он.