Otvorena izložba u čast jubileja sedam decenija Galerije Doma Vojske Srbije

Otvorena izložba u čast jubileja sedam decenija Galerije Doma Vojske Srbije

20/12/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Svečano otvaranje izložbe ,,Sedam decenija posvećenosti – Galerija Doma Vojske Srbije 1953-2023“ povodom 70 godina rada i trajanja Galerije, upriličeno je večeras u Velikoj galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general mr Goran Momčilović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović i dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu redovni profesor dr Goran Čpajak.

Na izložbi je prikazano 70 reprezentativnih dela likovne i primenjene umetnosti iz bogatog fundusa Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, a čija su mnoga dela procenjena kulturnim dobrom.

Osvrnuvši se na sedam decenija kontinuiteta u radu Galerije, državni sekretar Starović istakao je da se obeležavanjem ovog jubileja pridaje značaj pažljivo građenoj i čuvanoj tradiciji „koja je stub i oslonac naše kulture“.

– Tradicija je temelj naše duhovnosti, zato i ne čudi što Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na ovaj način brinu o zbirci likovne umetnosti. Ljudi koji nose uniformu, osim vojničkih znanja i veština, poštuju umetnost. Ona ih nadahnjuje i nadograđuje – rekao je državni sekretar Starović, najavivši da će Vojska Srbije „poštujući tradiciju ali i savremene tokove umetnosti“ vratiti mogućnost otkupa dela značajnih umetnika naše likovne scene i na taj način obogatiti fond Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije.

Proglasivši izložbu otvorenom, državni sekretar Starović je istakao da Vojska Srbije slovi za bastion patriotizma i hrabrosti, ali i čuvara tradicije, kulture i umetnosti našeg naroda.

O istorijatu Galerije i njenoj izložbenoj delatnosti govorila je autorka izložbe načelnica Galerije Doma Vojske Srbije, viši kustos Jelena Knežević ističući da su prvi školovani slikari u Srbiji, izlagali svoja dela u Galeriji Doma Vojske Srbije.

Ubrzo nakon prvih izlaganja formira se i umetnička zbirka, koja danas broji približno 1500 dela likovne i primenjene umetnosti. Rad Galerije je usmeren i na uspostavljanje odnosa sa ustanovama i institucijama kulture, ali i pojedincima, što naše galerijske prostore čini referentnim mestom za umetnost, kulturu i izložbe, a tome u prilog govori i podatak da između osamdeset i devedeset hiljada posetilaca godišnje poseti naše sadržaje – rekla je viši kustos Knežević.

Galeriju Doma Vojske Srbije i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu osnovao je Branko Šotra, te se rad ove obrazovne institucije dodiruje sa Umetničkom zbirkom Galerije Doma Vojske. O istorijskoj, ali i sadašnjnoj vezi ove dve institucije govorio je dekan tog Fakulteta profesor dr Čpajak.

– Kao redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Branko Šotra je mobilisao veliki broj umetnika iz tog vremena i u ovoj Galeriji organizovao izložbe, pa čak i one internacionalnog karaktera. Ta praksa je nastavljena, te smo ovde imali veliki broj diplomskih izložbi, jedna od njih je bila i moja – rekao je profesor dr Čpajak, naglašavajući da slike u kolekciji Galerije Doma Vojske čine istoriju kulture naše zemlje.

Pošta Srbije je prigodnom markom obeležila sedam decenija postojanja Galerije Doma Vojske Srbije. Jubilarnu marku je načelniku Uprave za odnose sa javnošću generalu Zogoviću svečano uručio Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke“ u „Pošti Srbije“.
Galerija Doma Vojske Srbije godišnje organizuje oko trideset izložbi u svom prostoru, ali i izvan njega, širom Srbije. Svečano otvaranje izložbe povodom obeležavanja sedamdeset godina postojanja Galerije bila je prilika i da Medija centar „Odbrana“ u znak zahvalnosti dodeli priznanja za značajan doprinos radu Galerije svojim saradnicima. Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Biljana Pašić priznanja je uručila predstavnicima Narodnog muzeja Srbije, galerije SANU, gospodinu Nikoli Kusovcu, kao i predstavnicima Narodnog muzeja Zrenjanin i zadužbine „Momčilo Momo Kapor“.

Izložba ,,Sedam decenija posvećenosti – Galerija Doma Vojske Srbije 1953-2023“ u prostorijama Male i Velike galerije biće otvorena do 3. februara. 2024. godine, a tokom njenog trajanja stručna vođenja kroz postavku planirana su 20. januara 2024. godine i 3. februara 2024. godine  u 13.00 časova.