Sedma beogradska gimnazija inspirativno oblikuje budućnost kroz poeziju i održivost

Sedma beogradska gimnazija inspirativno oblikuje budućnost kroz poeziju i održivost

19/12/2023 Off By BERB
Foto: Sedma beogradska gimnazija

Sedma beogradska gimnazija briljira u decembru, ističući se kroz dva izuzetna projekta koji oblikuju buduće generacije.

U okviru međunarodnog projekta “Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice”, profesori Katarina Petrović, Jelica Pajić i Ljubiša Subotić su neumorno podsticali kreativnost učenika. Ovaj međunarodni projekat inicirao je Pionirski dom iz Slovenije, a u Srbiji ga sprovodi Hartefakt fond.
U ovaj projekat je uključeno dvadeset škola iz Srbije, a krajnji cilj je kreiranje novih oblika čitanja i izvođenja savremene poezije i postizanje veće prisutnosti savremene poezije u školskom programu. Sedmu beogradsku gimnaziju posetile su pesnikinje Radmila Petrović i Anđela Đokić.
Pesničke radionice su oživele školu, pomažući tridesetoro učenika da aktivno učestvuju u savremenoj poeziji. Zahvaljujući njihovom angažmanu, školska biblioteka je bogatija za izbor savremene pesničke produkcije, poklon Hartefakt fonda.
Projekat „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice”, koji je već postigao  zapažene rezultate iniciranjem saradnje nastavničkog i pesničkog tima, traje do 2025. godine i podržan je od Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.
U istom duhu, učenici trećeg i četvrtog razreda, nakon obuke o održivom razvoju, su organizovali senzacionalnu radionicu o zaštiti životne sredine. Koordinatorka Eko-škole, Gordana Ilić, je predstavila impresivne akcije, dok su učenice četvrtog razreda blistale u prezentaciji o projektu sakupljanja i sortiranja otpada koji su sprovodili u saradnji sa Gradskom čistoćom. Diskusije o zagađenju, kviz o održivom razvoju i zdravi kolači od kokosa samo su neki od elemenata koji su učinili ovu radionicu nezaboravnom.
Sumirajući utiske o radu Eko-škole, učenici su istakli niz stvari koje im se jako dopadaju: učenje uz istraživanje, rad i igru, fleksibilna organizacija rada, mogućnost da promovišu sebe i školu, druženje sa učenicima iz drugih škola koji se takođe interesuju za probleme životne sredine, česte prilike da sami izrađuju razne promotivne predmete, učešće u debatama i timski rad sa nastavnicima koji je drugačiji nego na časovima redovne nastave.
Profesori i đaci Sedme beogradske gimnazije u decembru su neosporno zvezde, ostvarujući značajan doprinos kako u oblasti kulture, kroz pesnički projekat, tako i u zaštiti životne sredine, kroz inspirativnu radionicu održivog razvoja. Njihova predanost i entuzijazam oblikuju mlade umove i svetlu budućnost.