Projekcija filma „Argentina, 1985“ na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 21. decembra

Projekcija filma „Argentina, 1985“ na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 21. decembra

19/12/2023 Off By BERB

Povodom 10. decembra i obeležavanja 40 godina neprekidne demokratije u Republici Argentini, Ambasada Argentine u Srbiji, u saradnji sa Iberoameričkim centrom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Amazon Prime, ima zadovoljstvo da predstavi film „Argentina, 1985” kroz besplatnu projekciju za studente i sve zainteresovane u Svečanoj sali 114 Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 21. decembra sa početkom u 12 časova.

Film je osvojio važne nagrade, između ostalih, Zlatni globus, nagradu Goja za najbolji iberoamerički film, FIPRESCI na Venecijanskom festivalu, nagradu publike u San Sebastijanu i bio je jedan od nominovanih za Oskara 2023. u kategoriji „Najbolji međunarodni film”.

Film reditelja Santjaga Mitrea vodi nas na putovanje kroz vreme do istorijskog trenutka povratka demokratije u Argentinu, nakon što je između 1976. i 1983. pretrpela jednu od najokrutnijih diktatura u Latinskoj Americi.

Film je zasnovan na stvarnim događajima i prepričava suđenje vojnim huntama koje su 1985. godine vodili civilni sudovi. Protagonista filma, tužilac Hulio Sezar Strasera (kojeg igra međunarodno poznati glumac Rikardo Darin) i njegov pomoćnik Luis Moreno Okampo, koji će godinama kasnije biti imenovan za prvog tužioca Međunarodnog krivičnog suda, što je bilo priznanje za njegov rad tokom suđenja Vojnoj hunti, imaju težak zadatak da prikupe dokaze koji inkriminišu diktatore u politički veoma osetljivom kontekstu, s obzirom na to da je vojska i dalje bila faktor moći. Istorijskog 9. decembra 1985. godine izrečena je osuđujuća presuda za zločine protiv čovečnosti i sprovođenje plana sistematskog istrebljenja.

Suđenje huntama bio je istorijski događaj bez presedana, s obzirom na to da je to bio prvi put u svetu da su vojnim diktatorima sudili civilni sudovi. Time je okončana nekažnjivost i jedno od najmračnijih doba u istoriji Argentine.