Figaro: Albanska mafija zaradila milione na krijumčarenju migranata

Figaro: Albanska mafija zaradila milione na krijumčarenju migranata

26/09/2015 Off By

Kriminalne grupe iračkih Kurda prebacuju novac preko “Western Union-a” u zapadnu Aziju ili ulažu u nekretnine i noćne lokale u Londonu, a Albanci paradiraju u ogromnim automobilima


albanija-tirana-
Info: Figaro

FRANCUSKI dnevnik Figaro. Bavi se novim poslom albanske mafije – krijumčarenjem ljudi: «organizovane kriminalne grupe Albanaca i iračkih Kurda se bore oko tržišta migranata, koje je postalo isplativije od krijumčarenja droge i oružja. Albanske bande, koje krijumčare sunarodnike i stanovnike Kosova, dobile su na snazi u posljednjih četiri-pet godina, zbog čega su porasle tenzije», beleži francuski dnevnik.

«Kriminalne grupe iračkih Kurda prebacuju novac preko “Western Union-a” u zapadnu Aziju ili ulažu u nekretnine i noćne lokale u Londonu, a Albanci paradiraju u ogromnim automobilima», navodi Figaro.
«I ovde jedan deo plena odlazi za Albaniju, ali je teško da se tome stane na put zbog loše pravne saradnje između Pariza i Tirane. Novac, kao u Srednjem veku, prelazi iz ruke u ruku do Albanije. Protiv krijumčara iz Albanije policija koristi iste metode kao protiv trgovaca drogom, sofisticirane načine praćenja i prisluškivanja. Francuska policija je u prvoj polovini 2015. godine zaplenila 4,5 miliona evra u vilama, na bankarskim računima i osiguranju u koje su krijumčari prebacili novac. O razmerama ove trgovine govori i podatak da je granična policija ove zemlje od januara raskrinkala 191 filijalu, što je za 17 odsto više nego u 2014. godini. Podignute su optužnice protiv 1.350 organizatora, krijumčara i njihovih pomagača, ali to nije zaustavilo nove kriminalne grupe.
Frank Dersen, gradonačelnik mesta u blizini Dankerka, kaže da su mu „više puta pretile osobe tako što su mi pokazivale oružje za pojasom ispod mantila… Danju i noću ih gledam kako odlaze i dolaze u punoj brzini u velikim engleskim automobilima. Pred mojim očima otvaraju gepek iz koga izlazi jedan ili dva migranta“. „Biznis“ sa migrantima je postao najunosniji od svih kriminalnih aktivnosti. U Kaleu, na severu Francuske, gde se nalazi kamp sa izbeglicama, dva organizatora i jedan krijumčar koji su uhapšeni prošlog juna, za nekoliko nedelja skupili oko 350.000 evra krijumčareći Albance, Irance i Iračane koje su smestili u okolne hotele pre nego što su ih prebacili u kombiju za Veliku Britaniju uz pomoć britanskih saučesnika. Granična policija je pre toga uhapsila albansku kriminalnu grupu koja je prevozila migrante u kamionima.
„Plaćali su između 6.000 i 7.000 evra po osobi“, objasnio je francuski policajac. Ova grupa je sa Balkana do Francuske prebacila oko 300 osoba u kamionima, što je krijumčarima donelo zaradu od 2 miliona evra, svakom po 400.000. Kriminalne grupe su prilagodile operativne metode tako da izmaknu policijskoj kontroli, manje su i efikasnije. Podelile su teritorije, kontrolišu parkinge i auto-puteve, a između njih neretko dolazi i do oružanih obračuna», navodi francuski dnevnik Figaro.<