Министар Дачић отворио конференцију „Свет у 2024“

Министар Дачић отворио конференцију „Свет у 2024“

13/12/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић свечано је отворио конференцију „Свет у 2024“ и том приликом се обратио присутнима.

 

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

 

„Уважени министри,
Екселенције,
Даме и господо,

Пре свега, желео бих да се захвалим нашим домаћинима и организаторима што ми већ годинама указују част да свечано отворим ову важну Конференцију. Указао бих на значај овог, сада већ традиционалног, окупљања крајем године, у жељи да заједнички пронађемо одговоре на бројне изазове са којима ћемо се суочавати и у години која је пред нама.

Осврћући се на годину која је на измаку, још једном се потврдило да су прецизна предвиђања и дугорочна планирања врло захтевна, али и незахвална.

Свет се већ дуже време суочава са озбиљним изазовима и кризама, који постају све бројнији и сложенији. Са жаљењем констатујем да у 2024. годину улазимо у изузетно тешким, непредвидивим и нестабилним околностима на међународном нивоу. Рат у Украјини, ескалација сукоба и хуманитарна катастрофа у Гази, као и знатно повећани ризици од терористичких претњи сведоче о озбиљној угрожености глобалног мира и безбедности. Истовремено, суочавамо се са озбиљним последицама економске, енергетске и климатске кризе, а извесно је да ће решавање ових проблема, као и изазова миграција, економске и социјалне неједнакости остати у фокусу читаве међународне заједнице и у наредној 2024. години.

Све о чему говорим не може да заобиђе ни регион у којем живимо, имајући у виду његов геостратешки положај и значај. У таквим околностима, Република Србија се понаша одговорно, доприносећи стабилности у региону, али истовремено делећи одговорност на ширем плану у промоцији глобалног мира и сузбијању безбедносних изазова.

Даме и господо,

Република Србија ће наставити да, као и до сада, спроводи сопствену и независну спољну политику, засновану на очувању националних и државних интереса. Градићемо нова, али нећемо заборавити стара партнерства и традиционална пријатељства. Тежићемо да, и даље, развијамо и унапређујемо односе са свим факторима светске политике, али и са земљама из непосредног окружења, чинећи тиме и сопствену безбедност одрживом.

Своју спољну и безбедносну политику, Република Србија спроводи на бази поштовања основних принципа међународног права. Иако и сами још увек трпимо последице дуплих стандарда у међународним односима и селективну примену Повеље Уједињених нација, нећемо одустати од доследног залагања за универзално важење принципа неповредивости међународно признатих граница, територијалног интегритета, суверенитета и политичке самосталности. Ипак, охрабрује што већина држава чланица Уједињених нација поштује ове принципе, и у случају Републике Србије.

Даме и господо,

Очување суверенитета и територијалног интегритета остаје најважнији национални и државни приоритет Републике Србије, а на чему ћемо предано радити и у предстојећој 2024. години.

Нажалост, ситуација на Косову и Метохији је изузетно тешка и сложена. Срби на Косову и Метохији живе у перманентом стању опасности, напетости и неизвесности, ускраћени за основна људска права и у континуираном страху за сопствени живот. Најскорији пример кршења основних људских права и цивилизацијских тековина је и ускраћивање права Србима на Косову и Метохији на гласање и учествовање на предстојећим изборима у недељу.

За нас је од кључне важности безусловно обезбеђивање опстанка српске заједнице у нашој јужној покрајини, због чега остајемо посвећени дијалогу као једином делотворном механизму за решавање спорова и изградњу мира, упркос упорном одбијању Приштине да испуни своје давно преузете обавезе.

Даме и господо,

Користим ову прилику да поновим да је чланство у Европској унији стратешко опредељење и приоритет спољне политике Републике Србије.

Стога ћемо наставити да спроводимо свеобухватне реформе, у циљу остваривања економског и социјалног напретка, а на добробит грађана наше земље.

Искрено се надам да ће, у 2024. години, у већој мери бити препознати резултати које смо остварили у протеклом периоду, али да ће бити и на адекватан начин валоризовани.

Даме и господо,

Кључни интерес Републике Србије, и у наредној години, биће очување стабилности у региону и неговање што бољих добросуседских односа и сарадње у свим областима, а у шта смо већ уложили велике и видљиве напоре. Неупитна је наша спремност за превазилажење негативног наслеђа прошлости и заједничку будућност засновану на принципима узајамног уважавања и поштовања.

Драги пријатељи,

Неопходно је да наставимо наш рад на очувању економске стабилности и остваривању даљег развоја наше земље. То, између осталог, подразумева додатне инвестиције у инфраструктурне пројекте, унапређење пословног окружења са акцентом на привлачење инвестиција, као и улагања у дигитализацију, образовање, иновације, истраживања и развој. Укратко – наставићемо да улажемо у још бољу будућност.

Република Србија предано ради и на даљој диверсификацији извора снабдевања енергентима и додатно улаже у енергетску инфраструктуру. Зато је од великог значаја и недавно пуштање у рад гасног интерконектора Србија-Бугарска, који смо заједнички изградили уз подршку Европске уније, са циљем да покушамо да нашим грађанима обезбедимо стабилно енергетско снабдевање.

Екселенције,

Желео бих да вас, са поносом, подсетим да ће Београд бити домаћин престижне изложбе EXPO 2027. У сусрет времену које долази, наставићемо да предано радимо на припремама за организацију ове изузетно важне манифестације, како бисмо оправдали поверење које нам је међународна заједница указала, пружајући подршку нашој кандидатури, и препознајући космополитски дух нашег главног града и Републике Србије.

Даме и господо,

У 2024. години, свет ће се, нажалост, и даље суочавати са низом криза, распрострањених од Украјине преко Блиског истока до региона Сахела.

Такође, светска јавност ће, у наредном периоду, посебну пажњу посветити изборима за неке од кључних актера међународне политике, а што би могло да има велики утицај на даље обликовање међународних односа.

Република Србија ће наставити да води одговорну политику, у складу са националним интересима, и да својим активностима доприноси очувању мира, одржавању стабилности и остваривању напретка, чиме ће потврдити да је поуздан и предвидив партнер.

Хвала на пажњи.“