Данас пуштена у рад нова платформа „Такмичари генерације“

Данас пуштена у рад нова платформа „Такмичари генерације“

13/12/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић, доделили су данас ученицима основних школа 112 лаптоп рачунара и признања за изванредне резултате на републичким и међународним такмичењима, и пустили у рад нову платформу „Такмичари генерације“.

Министар Јовановић је истакао да су у претходних шест година, као један од стратешких циљева Владе, у основно образовање уведени нови предмети (дигитални свет, информатика и рачунарство, основи вештачке интелигенције), да су набављене дигиталне и рачунарске учионице, уведен електронски дневник, обезбеђени дигитални наставни садржаји, повезане на брз интернет свих 3.800 локација основних и средњих школа у Србији, а за 1.843 матичних и већих објеката основних и средњих школа изграђена локална рачунарска мрежа и да су то све значајне ствари због којих данас сви ђаци у Србији имају исте, ако не и боље прилике да уче, истражују, користе друштвене мреже и садржаје као и њихови вршњаци широм света.

„Захвалност премијерки која је препознала колико је важно да се граница када држава препознаје и награђује успехе помери на основну школу”, рекла је министарка Беговић. Она је истакла да је први пут направљена оваква платформа, која истиче успехе ученика основних школа, са циљем да негује таленте и промовише позитивне примере као и да пружи подршку да даље развијају своје таленте и нижу успехе.

“Платформа “Такмичари генерације” у овом тренутку обухвата успехе ученика основних школа у наставним предметима, а за наредну годину планирамо њено проширење и на успехе ученика у спорту и уметности, јер желимо да негујемо таленте наше деце у свим областима у којима се препознаје изврсност. Платформа ће се развијати и унапређивати, као и систем награђивања”, навела је Беговић.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић рекао је да образовни систем и просветни радници посвећено „гаје“ таленте о чему сведоче постигнућа наших ученика на 32 различита такмичења, чији је циљ афирмација образовно-васпитног рада, постигнућа ученика и подизање квалитета образовања.

„Влада Србије и Министарство просвете настоје да унапреде систем за подршку и праћење ученика и ученица са изузетним способностима како би им омогућили да развију своје капацитете. Зато је за наставнике, који су кључни за процес препознавања и рада са овим ученицима, почетком школске године припремљено и Стручно упутство у коме је представљен целокупан процес, ресурси и облици подршке за талентоване ученике“, рекао је Пашић.

Свим ученицима у Србији омогућено је да своје знање, поред школе, представе и на такмичењима са својим вршњацима из исте генерације, која се сваке школске године организују за све ученике, од школског до светског нивоа. У прошлој школској 2022/2023. години, на свим нивоима такмичења и смотри за ученике основних школа (од школског до републичког), учествовало је, као и претходних година, преко 60 одсто ученика основношколског узраста.

На догађају је промовисана и платформа „Такмичари генерације“, која је намењена награђивању најбољих ученика. На платформи су истакнути успеси ученика на такмичењима републичких и међународних нивоа што ће представљати базу података за даљу промоцију како ученика, њихових резултата и самих такмичења, али и образовних политика које су усмерене на то да ученици достижу своје максималне капацитете и буду успешни чланови нашег друштва.