Спроведене бројне активности на подстицању економског развоја земље

Спроведене бројне активности на подстицању економског развоја земље

13/12/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић учествовао је данас на конференцији „Свет у 2024“ у хотелу Хајат у Београду, где се на тему „Ретроспектива 2023. и планови 2024“ осврнуо на овогодишње успехе и циљевима ресорног министарства.

 

Цветковић је, говорећи о очувању стабилности Србије у условима неизвесности на светском тржишту, подсетио на низ пројеката Министарства привреде реализованих с циљем да наша земља економски очаја.

Министар је навео активности којима се подупире развој пословне инфраструктуре и оснажују мала и средња предузећа и предузетници, а потом изразио задовољство због успеха захваљујући страним директним инвестицијама и пословима изградње нових фабрика и проширења производних капацитета, који су допринели повећању броја запослених у Србији.

Цветковић је нагласио да је Србија и даље један од глобалних лидера у привлачењу инвестиција, док су раст и модернизација индустрије, улагања у инфраструктуру и афирмација потрошње главни покретачи економског развоја Србије и омогућили су нашој земљи да наступи као једна од глобалних лидера у привлачењу директних страних инвестиција.

Министар је подсетио да је Србија од 2012. до краја прошле године привукла више од 30 милијарди евра страних директних улагања и да су оне у 2022. години износиле 4,4 милијарде евра.

Када је реч о инвестиционим улагањима, Цветковић је рекао да је 2023. године Министарство привреде закључило 69 уговора о додели средстава подстицаја у вредности од 618 милиона евра, а да је више од 129 милиона одобрених средстава.

Према његовим речима, вредност улагања код уговора са домаћим улагачима износи више од 247 милиона евра, а страних 370 милиона евра.

Министарству привреде је 2023. године определило средства у износу од 22.655 милијарди динара за подршку у реализацији инвестиционих пројеката, а у 2024. години опредељено је 23 милијарде динара, рекао је Цветковић.

Цветковић је, када је реч о плановима за 2024. годину, а који се тичу развоја малих и средњих предузећа и предузетника, поручио да се наставља реализација програма финансијске подршке привредницима са буџетом од две милијарде динара.

Министар је рекао да се са Фондом за развој наставља се спровођење финансијског уговора са ЕИБ-ом којим се Републици Србији ставља на располагање још 90 милиона евра за подршку инвестицијама привредних субјеката, али и активности на уговарању још додатних 10 милиона евра средстава Европске уније.

„То је политика државног врха која је изнедрила наведене позитивне и огромне резултате, а остаје задатак Министарства привреде и за 2024. годину. Уз то је у плану да Влада Србије, на предлог Министарства привреде, усвоји нови Акциони план за период 2024-2025 Стратегије индустријске политике“, навео је Цветковић.