Sednica Vlade Srbije: otvorena granica sa Hrvatskom

Sednica Vlade Srbije: otvorena granica sa Hrvatskom

25/09/2015 Off By

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić zahvalio se našim građanima što su bili strpljivi i što nisu odgovarali na uvrede iz Hrvatske. Izvinio se i hrvatskim građanima za onaj dan ipo koliko je bila zatvorena naša granica. Pozvao ih je da dolaze u Srbiju


 

kolona-kamiona-1372782240-333761
Info: Ranka Čičak

 

VLADA Srbije upravo je donela odluku da se otvori granični prelaz sa Hrvatskom koji je bio zatvoren dan ipo kao odgovor na jednostrano uvedene mere Hrvatske o zabrani prelaza srpskih kamiona i građana preko njihove granice.

Tako je već u ovim trenutcima Hrvatska roba krenula ka Srbiji.
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić zahvalio se našim građanima što su bili strpljivi i što nisu odgovarali na uvrede iz Hrvatske. Izvinio se i hrvatskim građanima za onaj dan ipo koliko je bila zatvorena naša granica. Pozvao ih je da dolaze u Srbiju.
Vučić se zavalio i onim srpskim građanima koji su opozicija ali su ovaj slučaj shvatili ozbiljno i Srbiju stavili ispred partijskih interesa.

aleksandar-vucicU GOVORU, koji se može smatrati primerom dobre diplomatije i miroljubive politike, Aleksandar Vučić je rekao da hrvatsku odluku da danas popodne otvori granice, smatra pobedom razuma:
– Ja to ne smatram velikom pobedom Srbije, velikom pobedom naše Vlade. To smatram pobedom razuma i budućnosti. Takvu odluku hrvatske Vlade pozdravljam, bez obzira kakvim su se motivima rukovodili i šta je stvarni razlog.
Kaže da je srpska Vlada nerado donela kontramere, želeći da odbrani svoju zemlju i da zaštiti njene interese:
– U tome smo, kao što vidite u potpunosti uspeli. Ponosan sam na građane Srbije kojji su dobro razumeli u kakvoj smo se situaciji, bez svoje krivice, našli i znali koliko je bilo važno da svoju zemlju zaštitimo.Kao što vidite, naša reakcija i politika, od slanja pisama do razgovora, kao o ove mere, doneli su svoj rezultat. Od danas popodne svi građani Srbije, bez ikakve diskriminacije, mogu da putuju preko Hrvatske. Mi nismo imali nikakve političke ili druge sukobe. Regionalna stabilnost za Srbiju je od prioritetnog značaja. Želim da vas zamolim, poštovana gospodo ministri, da ni jednom rečju ne pokažemo slavodobitnost, da ni jednom rečju ne pokušavamo da unizimo one koji su svakako pogrešili donoseći ovakve mere. Da pokušamo da ih tretiramo kao prijatelje i komšije. Ako oni žele da vode kampanju protiv nas, ja vas molim da na to ne odgovarate. Da ni jednog sekunda ne učestvujemo u njihovim izbornim kampanjama. Da se sklonimo iz toga i da se posvetimo radu, ekonomskom napretku naše zemlje. Želim da poručim hrvatskim građanima, privrednicima da su dobrodošli u našu Srbiju, da su im naša vrata širom otvorena, da se izvinjavamo što smo morali na dan ipo da za njihovu robu zaustavimo ulaz u našu zemlju. Bili smo primorani, jer naš najvažniji zadatak jeste zaštita državnih i nacionalnih interesa Srbije. Sa Hrvatskom želimo najbolje odnose i daćemo sve od sebe da ih izgradimo. Evropska unija je odigrala veliku ulogu, jer mi smo se pozivali na evropske zakone. EU je pokazala da postoji. Pokazali su i nama i svima ostalima da vladavina prava nije prazna sintagma bez značenja. Oni su su se držali poštovanja Ugovora koji je Srbija potpisala s EU o stabilizaciji i pridruživanju. Zato smo mi mogli ovako brzo da prisustvujemo otvaranju graničnih prelaza. Mislim da je i to pokazalo kliko je Vlada Republike Srbije bila u pravu kada je verovala u pravno, političko nadmetanje sa lošim političkim ili izbornim porukama iz Hrvatske. Mislim da je naša argumentacija mogla da prođe zato što su i ljudi iz EU želeli da poštuju zakone, da poštuju slovo ugovora.To je jedna od najviših vrednosti EU za koje se i mi zalažemo. Da se nismo ponašali ozbiljno, ne bi imali podršku drugih zemalja. Mi smo dobili podršku EU kao nečlanica, a nije dobila njihova članica. Od sutra se ovim pitanjem više ne bavimo. Istrpećemo uvrede od suseda. Čuvajući njih, čuvamo i svoj dignitet. Sad pređimo na posao. Da radimo na temama plata i penzija i naše privrede i boljeg života a mržnju da ostavimo drugima.
Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, rekao je da je ovo veliki uspeh naše Vlade, ali i poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske, na čijem je čelu Zoran Milanović:
– Građani Srbije mogu da se raduju što imaju Vladu koja donosi mudre odluke. To pokazuje ugled Srbije i govori o politici Vlade i predsednika Vučića. Bilo je i onih koji su sumnjali u efikasnost odluke naše Vlade. Ali, pokazalo se da je Vlada bila u pravu. Situacija je rešena tako, da je Srbija uspela da zaštiti svoje interese. Kakva bi mi bili država da nismo doneli odluku da zaštitimo svoje interese?

Pomenimo i to da je Hrvatska, negde oko 17 časova počela da propušta kamione iz Srbije.<