Ovogodišnji Šezdeseti sajam knjiga od 25.oktobra do 1.novembra

Ovogodišnji Šezdeseti sajam knjiga od 25.oktobra do 1.novembra

25/09/2015 Off By

Osim Ruske Federacije, koja je počasni gost, u Beograd stižu i izdavači iz Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije i po prvi put – Rumunije i Azerbejđana


sajam-knjiga-beograd-
Info: Ranka Čičak

DANAS je na konferenciji za novinare saopšteno da će ovogodišnji šezdeseti Međunarodni beogradski sajam knjiga biti otvoren 25. oktobra i trajaće do 1. novembra ove godine. Na Beogradskom sajmu knjige će biti prikazane u osam izložbenih celina. U hali jedan smestiće se domaći izdavači kojima je to primarna delatnost. Prikazaće sopstvena izdanja. U hali 2 će biti počasni gost – Ruska Federacija, zatim drugi inostrani izlagači, školska i stručna literatura, festival slovenačke literature.

Hala 4 biti će domaćin izdanjima raznih institucija, muzeja i biblioteka i izdavačima verske literature. Tu će biti i izložba Ruske Federacije. Na galeriji je mesto koje najviše privlači posetioce koji vole stare knjige.
Osim Ruske Federacije, koja je počasni gost, u Beograd stižu i izdavači iz Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije i po prvi put – Rumunije i Azerbejđana.
Kulturni centri zemalja EU, pod naslovom EUNIK imaće objedinjeni nastup u Beogradu. Tu će biti centri Nemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije i Španije.
Na sajmu će biti zanimljive i tribine. Prva je posvećena jubileju Beogradskog sajma knjiga. Druga – 80 godišnjici rođenja Danila Kiša. Trteća- stogodišnjici rođenja Branka Ćopića. Tu su i tribine posvećene 120 godišnjici Milana Kašanina, 140 godišnjici Branislava Petronijevića i 1200 godišnjici slovenskog prosvetitelja Metodija Solunskog.
Školski dan, posvećen organizovanim posetama đaka planiran je za 29. oktobar. Porodični dani su 26. i 27. oktobra.
Nagrade će se dodeliti izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu, dečijoj knjizi i najlepšoj knjizi. Prvi put nagrada će se dati i idavaču iz dijaspore na srpskom jeziku.
Nagrada Dositej Obradović pripašće stranom izdavaču koji u kontinuitetu doprinosi promociji srpske književnosti.
Sajam će biti otvoren od 10 do 21 sat. Cene ulaznica ostale su nepromenjene – pojedinačne 250, a grupne 150 dinara. <