Konferencija za medije Aleksandra Vučića i komesara EU Johanesa Hana: ne treba razmišljati o izborima, već o ljudima

Konferencija za medije Aleksandra Vučića i komesara EU Johanesa Hana: ne treba razmišljati o izborima, već o ljudima

25/09/2015 Off By

Han: Ova kriza ima globalne dimenzije. Evropa sada ima 20 miliona izbeglica. U celom svetu ih je 60 miliona, više nego posle Drugog svetskog rata i najviše u istoriji


Aleksandar-Vucic-Johanes-Han-2
Info: Ranka Čičak

EVROPSKI komesar za susedsku politiku, Johanes Han, koji je danas bio gost premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića i obišao izbeglički kamp u Šidu , u blizini graničnog prelaska prema Hrvatskoj impresioniran je srpskim ponašanjem ne samo u izbegličkoj krizi, već i u odnosima prema susedima. Tako je rekao danas na Konferenciji za novinare u beogradskoj vili Bokeljka, posle radnog ručka s Aleksandrom Vučićem. On je pohvalio ne samo srpsku Vladu, već i civilno društvo u tretiranju izbegličkog pitanja:

– Raduje me no što sam video na terenu. Evropa je odlučna da podrži Srbiju. Možete se osloniti na tu podršku. Zemlje zapadnog Balkana pogođene su izbegličkom krizom, a nisu njen uzrok. Ova kriza ima globalne dimenzije. Evropa sada ima 20 miliona izbeglica. U celom svetu ih je 60 miliona, više nego posle Drugog svetskog rata i najviše u istoriji. Zadovoljan sam što će Luksemburg, za vreme svog predsedavanja, organizovati konferenciju o izbeglicama. Prioritet je da se problem reši u Siriji. Zato je dobro što će Putin razgovarati s Obamom. Na Generalnoj skupštini UN ćemo pokušati da rešimo problem. Potrebno je da se podrže Turska, Irak , Iran. I odluka o kvotama izbeglica je bila dobra i jasna.
Han kaže da ceni izjavu Vučića kako će Srbija učestvovati solidarno u svim zadacima oko rešavanju izbegličke krize:
– Zabrinjava me situacija na srpsko – hrvatskoj granici. Svojim sam očima video kamione u koloni od 15 kilometara. Tu nema šta da se pregovara. Sve se može rešiti samo podizanjem blokada. Privremene kontrole granice mogu se uvesti ukoliko ima konkretnih okolnosti. Ali, takve odluke ne smeju biti diskriminatorne. U slučaju sa srpsko – hrvatskom granicom su i neproporcionalne, jer su pogođeni kamioni samo određene zemlje. Zato apelujem na Hrvatsku da promeni svoju odluku. EU će sa svjim partnerima moći da se nosi s ogromnim prilivom izbeglica. Ali me brinu štete koje su napravljene ishitrenim odlukama. Kad se ovakve odluke donose, ne treba razmišljati o izborima, već o ljudima.
Han je najavio finansijsku pomoć Srbiji:
– To će biti 10 miliona u prvoj rati, za dodatne troškove. To će biti i pokazatelj solidarnosti. Jer, Srbija je ključni partner iz regiona za Evropu i treba joj pomoći. Osim toga, za svaku je pohvalu pomirljiva politika koju je preduzeo Vučić i njegova Vlada.
Novinari su pitali gosta šta misli o uvredama koje stižu iz Hrvatske i o oceni da su Srbi Varvari.
Rekao je da mu se ne sviđju takve reči:
– One ne bi trebalo da budu nivo odnosa.To nije prihvatljiv rečnik i apelujem da se odustane od takvog oklopa od reči. Osuđujem takve izjave, bez obzira od koga dolaze.
Vučić je rekao da nije reagovao na takve uvrede:
– Mi ćemo Hrvate uvek lepo dočekati. Što se tiče njihove najave da će danas ili sutra otvoriti granicu, istog časa kada to urade, Vlada Srbije donosi odluku da se sve vrati u redovno stanje. Mi ćemo dobru saradnju sa susedima nastaviti i truditi se da, kao do sada – govorimo odgovorno. Zahvalan sam našim građanima što nisu na uvrede odgovarali i tako napravili svojoj zemlji štetu. Što se tiče izjave da je Srbija slučajna država, ona govori više o onome koji ju je dao, nego o Srbiji, čija je državnost starija od državnosti drugih zemalja .
A na uvredu o ekipi koju čine Vučić, Karamarko i Orban, srpski premijer u šali podseća da su zaboravili Vatikan. Kaže da je Karamarka sreo samo jednom i to na inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde:
– U tom hotelu gde smo se sastali, oko mene je bilo 50 Milanovićevih policajaca. Nisam ni znao da nađem hotel, odveli su me ti policajci. Ja sam Zagreb poznavao tek toliko da od kolodvora dođem do stadiona, kada je igrala naša Zvezda.
Novinare je zanimalo da li je Vučić razgovarao s Milanovićem:
– Nisam. A drago mi je što je promenio mišljenje. Nije važno ko je prvi. Važno je samo da nas ostave na miru, otvore granice i puste nas da radimo.
Han je zahvalio srpskom premijeru na njegovom držanju. ♦