U nedelju protestni skup Incijative Ne da(vi)mo Beograd

U nedelju protestni skup Incijative Ne da(vi)mo Beograd

25/09/2015 Off By

 

Ovim ugovorom postalo je jasno da su građani Beograda i cele Srbije varani nepostojećim milijardama i besmislenim maketama, da su obmanuti lažima gradskih i republičkih čelnika i da je, zarad finansijskih interesa privatnih firmi, ustupljen najvredniji deo našeg Beograda!, navodi se i pozivnici da građani podrže ovaj protest


ne davimo Beograd

INICIJATIVA građana Ne da(vi)mo Beograd u nedelju 27. septembra u 13 časova, ispred Geozavoda, a povodom postavljanja kamena temeljca za izgradnju prve dve kule u okviru projekta Beograd na vodi organizuje protest građana protivnika ovog projekta.

Organizatori navode da od početka najave ovog projekta upozoravali su na njegovu štetnost, iz urbanističko-arhitektonskog, saobraćajnog, socijalnog i ekonomskog ugla. Navode i da «nakon objavljivanja ugovora o ovoj investiciji svakome je postalo očigledno koliko je ovaj kriminalni, avanturistički poduhvat štetan po naš grad i zemlju».
Posle analize koju je Inicijativa ne da(vi)mo Beograd uradila u roku od 24 časa od objavljivanja ugovora, a koju možete pročitati na: https://nedavimobeograd.files.wordpress.com/2015/09/analizaugovorazaprojekatbeogradnavodi.pdf saznali smo da investitor nije u obavezi da umesto 3.5 milijarde, uloži 150 miliona uz 150 miliona evra kredita, dok se Republika Srbija obavezuje na kompletnu pripremu terena, dodatne pozajmice, dozvoljava prenos prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, prepušta Strateškom partneru moć odlučivanja pri izradi planske dokumentacije, poklanja privatnom preduzeću objekte i zemljiše, odriče se suvereniteta obavezujući se da ne menja zakone na štetu ugovora, i to sve bez ikakvih garancija da će druga strana realizovati dogovoreno».

»Podvlačimo – ovim ugovorom postalo je jasno da su građani Beograda i cele Srbije varani nepostojećim milijardama i besmislenim maketama, da su obmanuti lažima gradskih i republičkih čelnika i da je, zarad finansijskih interesa privatnih firmi, ustupljen najvredniji deo našeg Beograda!»
Inicijativa navodi još da ih «dodatno zabrinjava ponašanje opozicionih stranaka, umesto da su angažovali svoje kapacitete, da su se bavili pravnim aspektima ovog silovanja grada i podneli tužbe, da su mobilisali građane, oni su iznenađeni, nespremni i nedorasli situaciji.
Ne davimo Beograd je građanska inicijativa, poziv na zdrav razum od strane građana koji se protive svemu što ovaj projekat nosi i simboliše i ni na koji način nije povezan ni sa jednom političkom strankom niti će ikada biti». ♦