Људска права треба да буду трајно опредељење и држава и појединаца

Људска права треба да буду трајно опредељење и држава и појединаца

10/12/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, поводом 10. децембра, Међународног дана људских права и 75 година од доношења Универзалне декларације о људским правима УН, изјавио је да заштита људских права треба да буде трајни хуманистички налог и опредељење сваког појединца и државе.

 

Жигманов је нагласио да је Србија кроз историју посведочила да је држава посвећена вредностима које ће касније и у Универзалној декларацији бити установљене као универзалне. Често је бранећи слободу и достојанство сваког човека, подносила жртве равне много већим државама. Својим највишим правним актима гарантовала је слободу и људско достојанство сваком, додао је он.

Устав Републике Србије почива на вредностима и концепту људских права: сваки човек је носилац неотуђивих људских права. Устав као највиши правни акт већ у свом првом члану експлицитно утврђује како је Република Србија држава „заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима“, подсетио је министар.

Међународни дан људских права у свету је почео да се обележава 1950. године, две године након што је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила 10. децембра 1948. године Универзалну декларацију о људским правима. Декларација има тридесет чланова, а најзначајније вредности које штити су право на живот, слободу и сигурност личности, право на образовање, лекарску негу, запослење, социјалну сигурност, слободу од тортуре, слободу мишљења и вероисповести.

О Међународном дану људских права и 75 година од доношења Универзалне декларације о људским правима УН, можете прочитати у ауторском тексту министра Жигманова за дневни лист „Политика“.