Гасни интерконектор Србија–Бугарска пуштен у функцију

Гасни интерконектор Србија–Бугарска пуштен у функцију

10/12/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Бугарске Румен Радев, председник Азербејџана Илхам Алијев и шеф делегацији ЕУ у Србији Емануел Жиофре пустили су данас у рад гасну интерконекцију Србија-Бугарска.

Они су на свечаној церемонији у гасној станици Трупале код Ниша, заједно притисли тастер и покренули гасовод.

Вучић је рекао да данашње пуштање у рад гасног интерконектора представља нови почетак у ери енергетске безбедности Србије и посебно захвалио председнику Азербејџана Илхаму Алијеву на посвећености и стратешком партнерству које ће Србија увек знати да цени.

Министарка енергетике и рударства Дубравка Ђедовић Хандановић оценила је да је реч о веома важном и великом међународном пројекту за позиционирање Србије на гасној мапи Европе.

Она је додала да је тај пројекат важан за снадбевање гасом источне и централне Србије, за снабдевање гасом централне и источне Европе, али и за даљу гасификацију јужног дела Србије и градова који су од изузетне важности за привредни развој наше земље, попут Ниша, Пирота, Димитровграда, Беле Паланке.

Успели смо за само годину дана да завршимо радове и да се договоримо пре свега са нашим пријатељима из Азербејџана о испорукама гаса, али и да се координирамо са пријатељима из Бугарске да се повежемо и спојимо на граници између Србије и Бугарске и да можемо овај пројекат симултано да завршимо и са једне и са друге стране границе, нагласила је Ђедовић.

Она је исказала захвалност Азербејџану на томе што су успели за кратко време да договоре све детаље испорука гаса и што ће наша земља у будућности имати могућност да дође и до додатних количина овог енергента.

На церемонији су присуствовали и први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, министар за рад Никола Селаковић, потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, као и директор Србијагаса Душан Бајатовић и представници гасних компанија из Бугарске и Азербејџана.