ЦЕРН од данас корисник Државног дата центра у Крагујевцу

ЦЕРН од данас корисник Државног дата центра у Крагујевцу

09/12/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и шеф Одељења за информационе технологије Европскe организацијe за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) Енрика Поркари потписали су данас Меморандум о разумевању о сарадњи у увођењу и експлоатацији Глобалне LHC рачунарске мреже у Државном дата центру у Крагујевцу.

Потписивањем овог Меморандума Србија постаје део Глобалне рачунарске мреже ЦЕРН-а, односно у Државном дата центру у Крагујевцу ће бити успостављено чвориште намењено за чување, обрађивање и анализу научних података са Великог хадронског сударача (LHC – Large Hadron Collider) у ЦЕРН-у, рекао је Јовановић. Он је објаснио да на овај начин Србија постаје једна од седам земаља у Европи и 10. земља на свету које су део Глобалне LHC рачунарске мреже, где се обрађују примарни подаци са физичких експеримената у ЦЕРН-у и где се подаци даље чине доступним светској научној заједници.

Према његовим речима, то је уједно и прилика да се у оквиру научне заједнице у Србији развију и профилишу стручњаци који ће радити са подацима нуклеарних истраживања и имати могућност да сарађују са око 5.500 научника из 240 института из 54 земље широм света. Он је подсетио да Државни дата центар у Крагујевцу поседује сертификат, према стандарду ЕN50600 за испуњавање највишег нивоа поузданости, сигурности и ефикасности чувања опреме и података – сертификат за класу 4.

Након што су донели одлуку да у Крагујевцу своју опрему и податке на комерцијалној основи чувају највећи светски ИТ гиганти попут Oracle, IBM и Хуавеи, од данас и ЦЕРН постаје корисник Државног дата центра – својеврсне иконе дигитализације у Србији, истакао је Јовановић.

Министаркa Беговић оценила је да је ово сјајан дан за Србију и за научнике у Србији, пошто наша држава постаје једна од малобројних земаља која ће чувати и обрађивати податке из светских експеримената на којима учествују хиљаде најбољих светских научника.

Бићемо део информационе подршке експериментима који се одвијају у ЦЕРН-у, подвукла је Беговић и додала да ће Државни дата центар постати „Tier-1“ центар ЦЕРН-а и омогућиће проширење капацитета у смислу чувања обраде и анализе података који се генеришу током експеримената у ЦЕРН-у. Она је истакла да, поред тога што директно .постајемо део процеса истраживања, наши ИТ стручњаци ће добити нова знања везана за управљање једним комплексним информатичким системом и омогућиће да добијемо нову генерацију стручњака који ће ово знање моћи да примене и на друге области науке.

Од 2019. године, када се Србија прикључила ЦЕРН-у, начињено је много корака ка јачању партнерстава између научника и инжењера из Србије и ЦЕРН-а, истакла је Енрика Поркари, додавши да виде много области у којима је дошло до напретка. Она сматра да је данашње потписивање Меморандума о разумевању још један корак у јачању ове сарадње и да се радују што ће указати добродошлицу Србији у WLCG и томе што ће бити место окупљања за чување научних података како српске научне заједнице, тако и оне на светском нивоу.