Оснажен дијалог са националним саветима националних мањина

Оснажен дијалог са националним саветима националних мањина

07/12/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов учествовао је на отварању Међународне научне конференције „Изазови мониторинга у европском мултикултуралном окружењу“, која се 7. и 8. децембра одржава у Институту друштвених наука у Београду.

Жигманов је овом приликом нагласио да је потреба да се у јавном простору говори о теми мултикултуралности велика, било да је реч о мањинским правима или о интеретничким односима. Он је захвалио представницима Института што се родовно баве темом мултукултуралности, која није честа у простору академске заједнице, нема је као посебног предмета на студијама, а онда последично ни редовних ни квалитетних наратива у јавности. У том смислу, министар је навео пример да се у јавности није много говорило о чињеници да су све мањинске заједнице, осим две, на последњем попису становништва у Србији имале значајне демографске падове, као ни да актуелна тема политичке партиципације националних мањина такође није довољно озбиљно и свестрано разматрана.

Жигманов је рекао да је свестан да Министарство на чијем је челу, у свом раду и поступањима непосвећује довољно пажње овим темама и додао да су се чинили и чине напори да се то промени. Он је рекао да иако је за ове процесе потребно дуже време, ипак су за годину дана повећали финансијска средства за рад и функционисање националних савета националних мањина, мањинских самоуправних тела за близу 20 одсто, као и да су на партнерским основама оснажили и интензивирали дијалог са националним саветима националних мањина те увећали њихову партиципативност када је у питању доношење одлука који се непосредно односе на подручје њиховог рада, нарочито остваривање мањинских права. Према његовим речима, оснажили су видљивост тема из подручја мултиетничности и мулткултуралности у јавности и на тај начин питања од значаја за националне мањине држали контиунирано у фокусу интереса.

Скуп су организовали ИДН и Академска мрежа за сарадњу у Југоисточној Европи, а поводом 25. година од доношења Оквирен конвенције Савета Европе за заштиту националних мањина.