Potpisani ugovori sa predstavnicima odbrambene industrije Srbije za novi investicioni ciklus

Potpisani ugovori sa predstavnicima odbrambene industrije Srbije za novi investicioni ciklus

07/12/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Predstavnici Ministarstva odbrane i odbrambene industrije Srbije potpisali su danas ugovore u okviru finansijskog paketa vrednosti 100 miliona evra koje je Republika Srbija obezbedila za drugi ciklus investicija, a koji imaju za cilj dodatno jačanje domaćih proizvodnih i remontnih kapaciteta u funkciji intenzivne proizvodnje i modernizacije naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske Srbije.

Današnjem potpisivanju u Sektoru za materijalne resurse prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i pomoćnik ministra odbrane za budžet i finansije Katarina Pavičić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici fabrika odbrambene industrije Srbije.

Govoreći o značaju potpisanih ugovora, državni sekretar Jelić naglasio je da će se kroz investicioni ciklus povećati proizvodni kapaciteti odbrambene industrije, kao i operativne, borbene i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije.

Ove investicije, kako je istakao pomoćnik ministra za materijalne resurse Miloradović, dodatno će povećati proizvodnu sposobnost fabrika, ukazujući da je poseban značaj investiranja uspostavljanje proizvodnih linija za serijsku proizvodnju novog naoružanja i vojne opreme koje je uvedeno u naoružanje Vojske Srbije.

U proteklom desetogodišnjem periodu obim investicija Ministarstva odbrane, Odbrambene industrije Srbije i JP Jugoimport – SDPR iznosio je 530 miliona evra.

Iznos od 100 miliona evra deo je novog investicionog ciklusa od kojeg će najveći deo sredstava biti uložen u privredna društva u okviru Grupacije odbrambena industrija Srbije, a ostatak sredstava namenjen je za zavode u okviru Grupacije.