Доследно применити нулту толеранцију према било ком виду насиља

Доследно применити нулту толеранцију према било ком виду насиља

07/12/2023 Off By BERB

Foto: Fondacija Centar za demokratiju/minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов отворио је данас у Београду конференцију под називом „Кључни изазови у обезбеђивању родне равноправности у Србији: борба против родно заснованог насиља над женама и признавање неплаћеног рада“, у организацији Фондације Центра за демократију и Немачке развојне сарадње.

Отварајући скуп, Жигманов је подсетио да је Министарство 24. новембра у сарадњи са Немачком развојном сарадњом и канцеларијом ГИЗ у Србији, покренула кампању „Стоп фемициду!“ поводом поражавајућих података да је само током ове године 27 жена изгубило живот у родно заснованом насиљу и потребе да се такав тренд заустави и доследно примењује политика Владе Републике Србије о нултој толеранцији према било ком виду насиља у нашем друштву.

Он је такође подсетио да је Министарство приликом обележавања 18. маја – Дана сећања на жене жртве насиља ове године, покренуло иницијативу да фемицид буде третиран као кривично дело у Кривичном законику и да буде строго санкционисан. Разлог за то је – што је у Републици Србији за протеклих 10 година страдало више од 300 жена услед фемицида, рекао је министар.

Што се тиче друге теме, министар је истакао да је проблем неплаћеног кућног рада веома важан, веома сложен и можда највећи изазов у примени Закона о родној равноправности. Република Србија ће, сва је прилика, бити прва земља у свету која ће израдити Правилник о изради методологије за обрачун неплаћеног кућног рада на националном нивоу, рекао је он.

На скупу су одржана два панела. У другом панелу, на тему неплаћеног рада говорила је помоћница министра Нина Митић.

Она је рекла да се под неплаћеним кућним радом, у Закону о родној равноправности чији је Министарство било предлагач, овај рад дефинише као „послови за чије обављање се не остварује новчана накнада, а односе се на вођење домаћинства, старање и бригу о деци, о старијим и болесним члановима породице, затим послови на пољопривредном имању, као и други слични неплаћени послови.” Митић је навела да је у октобру одржан први састанак Радне групе за израду Правилника о изради методологије за обрачун неплаћеног кућног рада, јер не постоји методологија, а искуства неких западних земаља нису у довољној мери респектабилна.