Нафтовод Мађарска–Србија пројекат од значаја за нашу земљу

Нафтовод Мађарска–Србија пројекат од значаја за нашу земљу

07/12/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о изменама и допунама Одлуке о највишим ценама лекова за употребу у хуманој медицини чији је режим издавања на рецепт и тако створила услове да се на тржишту Србије нађе 71 нови лек.

Доношењем ове одлуке повећава се и конкуренција лекова, укупна понуда и снабдевеност тржишта, а ти лекови претходно су добили дозволу Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

На седници је усвојен Закључак којим се Пројекат „Изградња нафтовода Мађарска – Република Србија“ утврђује као пројекат од значаја за Републику Србију. Пројекат је планиран листом приоритетних инвестиција као један од стратешких у области снабдевања нафтом.

Србија се снабдева увозном сировом нафтом само из једног правца, преко Републике Хрватске, нафтоводом „Јанаф“, а изградњом новоr нафтовода ка Мађарској биће обезбеђено сигурније снабдевање домаће рафинерије, тиме и домаћег тржишта. Пројектом нафтовода би се омогућило стабилно снабдевање тржишта Републике Србије сировом нафтом, а након прераде и дериватима нафте, што је предуслов за економски развој.

Пројекат нафтовода обезбедиће потенцијално смањење укупних трошкова сирове нафте за крајњег корисника, имајући у виду директну повезаност цевоводима до изворишта, истовремено би били смањени трошкови транспорта и цена деривата нафте као финалног производа. Такође, Пројекат би омогућио диверсификацију праваца снабдевања сировом нафтом тако да би Република Србија, поред тренутног снабдевања нафтом из хрватског нафтовода „Јанаф“, имала могућност и снабдевања нафтоводом „Дружба“.

Чланови Владе усвојили су Решење о давању сагласности на Одлуку о успостављању сарадње између Града Крагујевца и града Милвокија, Висконсин, Сједињене Америчке Државе. Одлукам је прецизирано да се сарадња усnоставља кроз развој и унапређење пријатељских и институционалних односа, на темељима равноправности, узајамног договара и разумевања. Такође, сарадња се успоставља у областима пословања, културе, здравствене заштите, образовања, туризма, као и у свим другим областима где за то постоји могуhиост и обострани интерес, а све у циљу nобољшања привредноr, друштвеног и културног живота грађана.

На седници је дата сагласност да се успостави сарадња између Града Новог Сада и града Кливленда, Охајо, САД која се базира на успостављању основа разумевања и унапређења пословних односа, ради промовисања људских права, социјалне правде и безбедности становништва два rрада, као и у областима привреде, туризма, образовања, здравства, банкарства, осигурања, јавног превоза, информационих технологија и друго.

На седници је усвојен Закључак о организацији доделе награда ученицима основних школа који су остварили изванредне резултате на републичким и међународним такмичењима под називом „Такмичари генерације”.