Школе у Жабарима и Петровцу на Млави добиле интернет и локалну рачунарску мрежу

Школе у Жабарима и Петровцу на Млави добиле интернет и локалну рачунарску мрежу

06/12/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић посетио је данас ОШ „Дудe Јовић“ у Жабарима и ОШ „Бата Булић“ у Петровцу на Млави, које су пројектом Повезаних школа добиле локалну рачунарску мрежу и ултра брз оптички интернет и за чије ученике је организован посебан час едукације Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Mинистар Јовановићрекао је да је ове године завршен пројекат Повезане школе, кроз који су све основне и средње школе у Србији, као и њихове матичне и издвојене локације добиле приступ брзом интернету преко Академске мреже Републике Србије – АМРЕС. У Жабарима је то 14 локација, а у Петровцу на Млави 30. Све матичне локације основних и средњих школа добиле су и локалну рачунарску мрежу, а ђаци у основим школама „Дуде Јовић“ у Жабарима и „Бата Булић“ у Петровцу на Млави имал су прилику и да на посебном часу Националног контакт центра за безбедност деце на интернету науче како да се заштите од потенцијалних опасности на интернету али и како да паметно и безбедно користе нове дигиталне технологије.

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету је за сада први и једини институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу. Центар и платформа Паметно и безбедно су повезани са Тужилаштвом за високотехнолошки криминал, Министарством унутрашњих послова, Министарством просвете, центрима за социјални рад и домови здравља, ради ефикасног и правовременог решавања свих пријава који се тичу безбедности деце на интернету., истакао је Јовановић.

Министар Јовановић је нагласио да сви грађани Републике Србије имају могућност да се бесплатно обрате и пријаве дигитално насиље на број телефона 19833 или путем pametnoibezbedno.gov.rs.