Aleksandar Vučić i predsednik EBRD – a Suma Čakrabarti potpisali Memorandum o razumevanju

Aleksandar Vučić i predsednik EBRD – a Suma Čakrabarti potpisali Memorandum o razumevanju

24/09/2015 Off By

Od njih očekujemo podršku i u rešavanju najvećih problematičnih slučajeva u procesu privatizacije – od Galenike, Bora, do mnogih drugih, koji se još nalaze pod zaštitom Republike Srbije, rekao je Premijer novinarima posle potpisivanja Memoranduma


ebrd
Info: Ranka Čičak

PREDSEDNIK Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, Suma Čakrabarti, potpisali su večeras Memorandum o razumevanju srpske Vlade i ove Banke, a zatim novinarima rekli da su zadovoljni obostranom saradnjom.

Premijer Vučić je počastvovan. Rekao je da je ugledni gost velika i važna veza Srbije:
– To kod nas teško da bude glavna vest, pošto mi volimo da ima nekakvih problema i sukoba. Oni su nam uvek važniji. A, verujte mi, za život građana Srbije ovo je najvažniji sastanak. Mi ovim Memorandumom od njih očekujemo pomoć i podršku upravljanju i privtnim i državnim preduzećima. U tome kako da podignemo efikasnost u procesu privatizacije, kako da je sprovedemo do kraja. Razgovarali smo o nekoliko važnih stvari. Pre svega, kako da podstaknemo razvoj malog i srednjeg biznisa u našoj zemlji. To će biti prilika za naše obične ljude, da im pokažemo da sem velikih stranih investitora koje privlačimo, želimo da što veći broj naših ljudi učestvuje u privatnom biznisu. Tu čemo imati veliku podršku i pomoć EBRD -a. Od njih očekujemo podršku i u rešavanju najvećih problematičnih slučajeva u procesu privatizacije – od Galenike, Bora, do mnogih drugih, koji se još nalaze pod zaštitom Republike Srbije. Oni nam pomažu i u privatizaciji u samom bankarskom sektoru. Poseban prioritet EBRD – a je kako da se poprave procedure javnih nabavki. Mi smo nešto menjali, ali može bolje. Očekujemo podršku i u razvoju infrastrukturnih objekata. U Beču smo počeli, a danas nastavili razgovore o bitnim infrastrukturnim projektima, od onog Niš – Ptiština – Drač, do drugih. Već imamo pomoć u restruktuiranju naših javnih preduzeća. Ja sam se pozitivno iznenadio kad su rekli da su zadovoljni procesom restruktuiranja u elektropivredi Srbije. Do 28 oktobra, oni bi trebalo da imaju mogućnost da povuku kredit od oko 200 hiljada evra.Ton je dobra vest za Elektroprivredu Srbije. EBRD je jedna od najvažnijih institucija u svetu sa kojom sarađujemo. Pre nekoliko dana u Vašingtonu imao sam priliku da razgovaram s predsednikom Svetske banke, sa izvršnom direkgtorkom MMF, večeras je za nas prilika da ugostimo predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj. On je zadovoljan našim uspesima. Mislim da ovaj Memorandum pruža velike šanse za Srbiju.
Vučić zaključuje da je ekonomski razvoj za Srbiju najvažniji i da pažnja ne sme da nam bude odvučena sa tog puta na nekakve sporedne političke probleme:
– Zato ćemo sve te političke probleme gledati da rešavamo što pre, ma koliko oni bili bez našeg uticaja stvoreni.
Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj kaže da u ovoj Banci Srbija ima jedan od najvećih portfelja. Ove godie u nju je uloženo 450 miliona evra, a dogodine će biti još toliko:
– Ponosan sam što stojim pored Vučića, jer je on lider u saradnji na zapadnom Balkanu. Memorandum koji smo potpisali stvara mogućnosti za nove investicije. Obavezuje potpisnike na unapređenje investicione politike, a to je važno. Evropa pati od pada stranih investicija. A zemlje kao što je Srbija moraju stvarati uslove za rad stranih investitora. Mi ćemo pomagati Srbiji da uđe u EU. Inicijative koje smo večeras potpisali su korak u tom smeru.
– Na pitanje novinara da li ovaj Memorandum podrazumeva i kreditnu podršku, Vučić kaže da to našoj Vladi nije najbitnije, ali oni nam u različitim oblastima pomažu:
– Čuli ste za primer EPS – a. Mi ćemo s njima da radimo i privatizaciju Komercijalne banke . Večeras ćemo još da razgovaramo i o Galenici, Boru. Od nih nam je najvažnije da dobijemo savetničke usluge i znanje. Želimo da nam pomognu da razvijemo preduzetnički duh koji nam nedostaje. Želimo da pomognemo naše građane da naprave sopstvene kompanije. Razgovarali smo oko malih biznis projekata – ako neko uloži 10 hiljada, da oni dodaju 10.000. Mi bi bili spremni da mi dodamo deset hiljada, ali da oni overavaju projekte. To kod nas kome god date, ode u partijske i rođačke ruke. To mi prožderemo dok si rekao keks. Ovako, ako su oni koji odlučuju, biće bolje. Pedest posto para koje damo otići će u ozbiljne projekte. Nek rade oni, dok mi ne naučimo da se ponašamo ni po babu ni po stričevima i da radimo pošteno. Mi smo kao Vlada spremni na 5.000 takvih projekata .Treba samo naći ljude koji će doneti projekte i znati šta da rade.Naša će država od tih 5.000 novih kompanija dobiti zaradu, od PDV – a, do poreza na imovinu .
Vučić kaže da će to biti korak u približavanju tržišnoj ekonomiji, od koje smo mi još daleko:
– Zato nam je njihovo prisustvo važno. Ja sam razočaran što danas kada smo pokazali nove mercedesove autobuse, koje smo mi pravili, danas kada ovde imamo predsdnika jedne od najvažnijih banaka, ja moram da pričam o sukobima na granici, koju neko zatvara zato što ne zna šta bi sa sobom. A ovaj Memorandum je danas za Srbiju ubedljivo najvažnija vest.<