Šta je Vučić rekao novinarima posle svečane predaje ikarbusovih mercedesa

Šta je Vučić rekao novinarima posle svečane predaje ikarbusovih mercedesa

24/09/2015 Off By

 

  • – Četiri dana smo molili  da nešto urade. Nisu uradili ništa. Mi  smo doneli naše ekonomske mere, ništa više. Jer moramo da štitimo svoju državu. Na ove njihove nove mere od noćas, za koje sam bio šokiran kad sam čuo. To znači da, kada  uđu u autobus,  kažu –  zato što se zoveš Aleksandar, Stefan, Predrag, Nikola, moraš da izađeš. Na te mere Srbije neću da odgovaram


     vucicmercedes

  • Info: Ranka Čičak

POSLE  izjave o novim  autobusima Ikarbusa, premijer Vučić je odgovarao na novinarska pitanja, koja su se odnosila na druge teme, naročito na na trenutne odnose s Hrvatskom.

Novinar TV N1 počeo je svoje pitanje informacijom da je premijer  hrvatske Vlade ZoranMilanović upravo rekao da traži da se samo malo Srbija prilagodi njihovim zahtevima i da bar malo  izbeglica pošalje na Horgoš.

Vučić mu je odgovorio:

– Znate, za vas, a očigledno i za  gospodina Milanovića su u  pitanju krompiri i paradajz. Za  mene su to ljudi. Mi ih  ne šaljemo nigde. Pet  meseci su ti ljudi   išli na mađarsku granicu. Ni jedanput me Orban nije  pozvao da mi kaže – zašto oni idu  na mađarsku granicu? Sada samo pet dana idu za Hrvatsku. Zato što je Mađarska upotrebljavala suzavac i podigla ogradu. Na osnovu kog ugovora bilo ko bilo šta traži od nas, da bi uvodio ekonomske sankcije protiv Srrbije? Mi imamo pohvale iz celog sveta za tretiranje  izbegličke krize. Kod nas nema haosa, o kojem priča hrvatski premijer. Kod nas je mir i red. Nema suzavca. Nije ga bilo za 6 meseci. Kod njega ga je bilo 3 puta u tri dana.

Vučić zaključuje da je neko prekršio sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i napravio agresiju na Repibliku Srbiju:

– Četiri dana smo molili  da nešto urade. Nisu uradili ništa. Mi  smo doneli naše ekonomske mere, ništa više. Jer moramo da štitimo svoju državu. Na ove njihove nove mere od noćas, za koje sam bio šokiran kad sam čuo. To znači da, kada  uđu u autobus,  kažu –  zato što se zoveš Aleksandar, Stefan, Predrag, Nikola, moraš da izađeš. Na te mere Srbije neću da odgovaram. One nemaju veze sa zdravim razumom. Mi u tom ludilu više ne učestvujemo.  Mi ni sa kim ne želimo da se svađamo. Želimo da se poštuju ugovori koje je EU potpisala sa Srbijom.

Poručio je Hrvatima:

– Samo nas ostavite na miru i poštujte te ugovore, ništa od vas više ne tražimo. A ljude nikada nećemo da tretiramo kao  krompire. Ponosni smo zbog toga  što ih tretiramo kao ljude. I u Srbiji će uvek biti tako. Ni od koga iz Evrope nisam čuo ni  reč kritike na račun Srbije. Federika Mogerini je govorila o tome da granice moraju da budu otvorene i rekla da  se posebno obraća hrvatskom premijeru. Iz čiste kurtoazije je pomenuto još nešto.. To je isto rekao i Johanes Han. Jutros smo to čuli i od Elmara Broka, koji je bio toliko hrabar da to kaže pred hrvatskim predstavnicima. Pred njima je on, jedan od najbližih saradnika Angele Merkel, rekao da Srbja nema nikakv isto veću krivicu. Nemojte da  poistovećujete i da pravite krivca od nekoga ko je žrtva. Mi u ludilu nećemo da učestvujemo. Hrvatski građani su dobrodošli u Srbiju. Putnički saobraćaj nećemo da zaustavljamo. Nećemo čak više ni recipročnim merama da uzvraćamo. Neka dođu u Srbiju, da vide da je ovo jedna uređena zemlja, da nema haosa. Naša su im vrata širom otvorena. Otvorićemo put za kamione i robu. Samo je potreban jedan mali napor – da se ponašate u skladu s  zakonima  EU i ugovorima koje ste potpisali sa Srbijom. Nikakve tu više političke priče nema. Ja da dajem izjave o šaranju, o  muvama, o smešnim merama, neću. Meni ništa tu nije smešno. Dajem odgovorne i ozbiljne izjave. Srbija će nastaviti da se ponaša kao odgovorna zemlja, koja preuzima na sebe teret, kao da je članica EU, iako nije.

Vučić kaže da je uvek spreman da razgovara s Milanovićem:

– Kod mene sujeta ne postoji. Nemam ni problem ko će koga  da zove, da li je neko manje važan ili nije.

Na pitanje da li očekuje da EU bude medijator, Vučić odgovara pitanjem:

– Kako da  neko napadnuti je medijator? Mi  nemamo ništa. Mi smo  napadnuti i očekujemo da EU poštuje  ugovor sa Srbijom. Da gospođa Mogerini još glasnije kaže ono što je juče rekla. Da Johanes Han to sutra  kaže takođe. Očekujemo od evropskih zvaničnika da jednu svoju članicu obaveste da ne može da se tako ponaša. Mi smo se ponašali strpljivo i rekli da smo u toku noći spremni da održimo sednicu Vlade i da povučemo naše mere. Ja sam celu noć proveo u Vladi. Da bismo povukli te mere, moramo da održimo novu sednicu Vlade. Nećemo nikakve dalje mere preduzimati. Oni su poveli ekonomsku agresiju protiv naše zemlje. Mi smo čekali 5 dana i odgovorili  onako kako smo mogli – ekonomskim merama, ne ponižavajući hrvatske građane. Oni su posle naših mera, u roku od 15 minuta odgovorili na način koji podseća na odgovore iz davno prošlih vremena, koje bi želeli da zaboravimo. Na to  mi nećemo više odgovoriti.

Što se pravnih mera tiče, Vučić kaže da će one slediti i da se odnose na zaštitu naših   građana pred nadležnim sudovima za štetu koju su pretrpeli zbog ekonomske agresije.

Na komentar novinara TVN1 da kontramere pojačavaju mere,  Vučić  pita da li je najbolje bilo da granica  ostane zatvorena za srpske kamione, a da Srbija ne reaguje :

– Šta god da smo uradili, vi bi kritikovali. Ja razumem da  bi mnogi od vas želeli da pustim da neko Srbiju gazi i ponižava. Na  vašu žalost, ja to neću da dozvolim. Ali neću da dozvolim ni da neko Srbiju uvlači u sukobe.

Na pitanje da li je tačno da je  poreska inspekcija u Srbiji ušla u hrvatske firme, premijer kaže da je poreska inspekcija svuda.

Na pitanje da li je ova situacija između Srbije i Hrvatske  prekid diplomatskih odnosa, Vučić kaže:

– Što se nas tiče, očigledno – ne.

Na pitanje hoćemo li mi prvi ukinuti mere, premijer je začuđen:

– Mi da ukinemo mere koje su odgovor na agresiju?  Da kažemo, evo, ne važi više  ono što smo mi vama odgovorili, a vi nastavite da ne puštate 25 kilometara dugu kolonu kamiona i automobila iz Srbije u Hrvatsku. Da ukinemo Srbiju, da ukinemo svoju državu, da  kažemo, gazite nas, vi ste orlovi, a mi smo muve.

Neko je pitao kako premijer tumači izjave da su se Beograd, Budimpešta i hrvatska desnica ujedinile.

Premijer  nije imao komentar:

– Ovom spisku ujedinjenih protiv hrvatske vlade trebalo je da dodaju i Vatikan CIU, masone, pa da slika bude potpuna – svi protiv Milanovića.♦