Србија збринула 7.495 избегличких породица у оквиру РСП

Србија збринула 7.495 избегличких породица у оквиру РСП

29/11/2023 Off By BERB

Фото: Комесаријат за избеглице и миграције

 

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић присуствовала је у Сарајеву завршној конференцији Регионалног стамбеног програма.

 

Станисављевић је истакла да је Република Србија лидер у спровођењу Регионалног стамбеног пројекта, додајући да је на овај начин збринуто укупно 7.495 породице, чиме је омогућен бољи живот за 24.052 особе.

Она је оценила да Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције, као водећа институција Регионалног стамбеног програма, уз подршку партнера, свих ових година брину о избеглим лицима и труде се да обезбеде достојан и трајан смештај свима онима који су били принуђени да беже од прогона и рата.

Регионални стамбени програм успостављен је ради решавања стамбених потреба најугроженијих избеглица и расељених лица са простора бивше Југославије, и има за циљ да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 лица.

Регионални стамбени програм је заједничка иницијатива Партнерских замаља. Успостављен је 2012. године како би се решило дуготрајно расељавање ових људи. Програм је имао за циљ да осигура одрживо становање најугроженијим избеглицама и расељеним лицима након сукоба 1991-1995, поред интерно расељених лица у Црној Гори од 1999. године.

Регионални стамбени програм део је ширег процеса сарадње земаља у региону Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Црне Горе и Републике Србије, ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица избеглиштва.

Захваљујући напорима партнерских земаља стамбено је збринуто укупно 36.000 лица након готово три деценије расељавања и тешкоћа.