Sve je spremno za najsjajniju noć u Srbiji!

Sve je spremno za najsjajniju noć u Srbiji!

24/09/2015 Off By

 

Već od 16 sati,sutra 25. septembra, uz brojne eksperimente, naučne zadatke i druženja sa istraživačima manifestacija će otvoriti svoja vrata na nekoliko gradskih lokacija: duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – Biblioteka grada – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes), u Akademskom parku ali i u Pedagoškom muzeju, dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, zatim ispod kolonada Hemijskog fakulteta kao i u tržnom centru Delta City 


 

noć istraživača

Info: Press Noć istraživača

 

 

POD sloganom „Zasijajmo zajedno u Noći“, šesta Noć istraživača održaće se 25. septembra od 16 do 23 sata, u deset gradova širom Srbije.

Evropska Noć istraživača ove godine obeležava svoj deseti rođendan širom starog kontinenta, a u Srbiji će nauka biti razlog za slavlje u čak deset gradova! Najzanimljivije naučne igre i izazovi biće organizovani upravo u Beogradu, a ulaz na sve događaje je tradicionalno besplatan.

Već od 16 sati uz brojne eksperimente, naučne zadatke i druženja sa istraživačima manifestacija će otvoriti svoja vrata na nekoliko gradskih lokacija: duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – Biblioteka grada – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes), u Akademskom parku ali i u Pedagoškom muzeju, dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, zatim ispod kolonada Hemijskog fakulteta kao i u tržnom centru Delta City.

Knez Mihajlova ulica i ove godine postaje jedinstveno, naukom zaštićeno područje, savršeno za Lov na blago u kojem mališani, vođeni neobičnim zadacima, upoznaju ne samo nauku već i svet oko sebe, da bi na kraju nabolji među njima došli do nagrada. Na putovanje od onog najmanjeg univerzuma zvanog ćelija do velikih prostranstava Sunčevog sistema krenuće svi posetioci Velike naučne avanture, na kojem će saznati kako bi mogao da izgleda prvi potencijalni kontakt sa vanzemaljcima ali i da se upoznaju sa simpatičnim laboratorijskim superherojima.

Akademski park mesto je na kojem će se svi koji to već nisu zaljubiti u nauku već na prvi ogled. Razigrani poligon na kojem će se sudariti matematika i robotika, fizika i hemija, otkriće zainteresovanima zašto je svako drvo dobro drvo i kako se to do mišića može lako stići uz pomoć naučnih otkrića, a sva čula biće stavljena na proveru kroz zanimljive naučne zavrzlame! Uz pomoć fizičke hemije, i malo Hari Poter magije, svi radoznalci imaće prilike da nauče eksperimente iz kuhinje! A ako nas kiša iznenadi, svi sadržaji se iz Akademskog parka sele u Galeriju Progres gde  će kroz izložbu biti predstavljene lepota vanzemaljskog sveta. Tržni centar Delta City svoja vrata otvara u Noći istraživača najmlađim posetiocima, izazivajući mališane-velikane da se otisnu na put u središte zuba, zavrte matematički kaleidoskop i uđu u svet zvani robotika bez ijednog naučnog trika.

Zvezda večeri biće ipak Marija Kiri, najpoznatija naučnica na svetu, jedina žena koja je osvojila čak dve Nobelove nagrade. Sa njenim životom i naučnim dostignućima bliže će moći da se upoznaju svi koji se u Noći istraživača budu vozili naučnim autobusom na relaciji Studentski trg – Slavija – Studentski trg. Osim toga, u Akademskom parku, na Naučno-istraživačkoj bini, biće izveden i umetnički plesni performans „Svetlo Marije Kiri“, u njenu i u čast Međunarodne godine svetlosti.  Naučno-istraživačka bina ugostiće i prof. dr Predraga M. Mitrovića koji će pokazati kako to muzika i note mogu da leče bolesti, dok će posetioci imati prilku da porazgovaraju sa pet istraživača iz različitih oblasti u okviru Sastanka na brzaka, ali i pogledaju naučno-muzički scenski performans koji je za ovo veče pripremilo Udruženje EkoFon.

Septembar je poznat kao mesec koji, osim Noći istraživača, obeležava i povratak u školske klupe. Ipak, ove večeri svi školarci i njihovi roditelji moći će da vide kako će izgledati učionice u skoroj budućnosti. Tako će uFrancuskom institutu svi zainteresovani moći da vide kako to izgleda učionica u kojoj su krede i table zamenjene tabletima i matematičkim formulama koje lete u vazduhu, kao i kako je to kada se u ćošak ide zbog radoznalosti i želje za znanjem, a ne po tradicionalnoj kazni.

U institutu Servantes posetioce čeka još jedan pozdrav iz budućnosti – dnevna soba koja bi uz malu pomoć nauke i prirode mogla da olakša naš svakodnevni život na sasvim jednostavan način.

Na nekoliko lokacija, ali i na nekoliko sasvim različitih načina, budući naučnici moći će da se upoznaju sa onima koji sada krče naučne putanje. Kuvanje sa naučnicima, zavirivanje u njihove foto-albume, razgovori skajpom ili jedan na jedan… sve su to različiti susreti pomoću kojih će mališani moći da uvide koliko je uzbudljiv i nepredvidiv poziv jednog naučnika.

Savremena tehnologija povezaće celu Evropu te večeri, pa će tako posetioci moći putem skajpa da razgovaraju sa našim naučnicima koji trenutno rade u inostranstvu, a kao posebna poslastica sačuvani su konferencijski pozivi naučnika uživo iz celog sveta, koji će pokazati kako se to problemi rešavaju uprkos velikoj udaljenosti samih naučnika.

U okviru Evropskog ćošeta posetioci će dobiti i jedinstvenu priliku da se upoznaju sa našim naučnicima koji su dobitnici važnih evropskih projekata, od kojih se neki prvi put realizuju kod nas, a svetla naučnih reflektora biće usmerena i na prve dobitnike prestižne Marija Kiri stipendije u Srbiji.

Koordinatori Noći istraživača u Beogradu su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Fakultet za fizičku hemiju, Matematički fakultet (Univerzitet u Beogradu), Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu.

 

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska-Kiri.<