Министарство културе расписало конкурс „Градови у фокусу 2024”

Министарство културе расписало конкурс „Градови у фокусу 2024”

27/11/2023 Off By BERB

Министарство културе расписало је данас конкурс „Градови у фокусу 2024“ који пружа могућност за обнову објеката културе широм Србије, као и конкурсе у области савременог стваралаштва за финансирање или суфинансирање проjеката у области уметничке игре и ликовних, примењених, визуелних уметности, дизајна и архитектуре.

 

Конкурс „Градови у фокусу 2024“ пружа прилику јединицама локалних самоуправа да у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе, појединцима и другим субјектима у култури, унапреде своје капацитете у култури и културну понуду. Изабрaне локалне самоуправе понеће титулу „Град у фокусу“ која ће им омогућити да буду препознате као релевантни национални центри развоја културе и на тај начин постану видљивије на културној мапи Републике Србије и Европе.

Програм је покренут 2016. године, од када је у значајној мери обновљена инфраструктура у бројним локалним самоуправама. Само у последње три године Министарство културе је за ове намене издвојило више од милијарду динара за 109 пројеката – обнову и адаптацију домова културе, музеја, библиотека, галерија…

Програм „Градови у фокусу“ допринеће остварењу циљева Министарства који се односе на успостављање предвидиве и конзистентне културне политике која обухвата савремено стваралаштво, заштиту и унапређење културног наслеђа, као и унапређење регионалне и међународне сарадње.

Министарство културе расписало је данас још два конкурса из области савременог стваралаштва у Републици Србији у 2024. години. Реч је о конкурсима за финансирање или суфинансирање пројеката из области УМЕТНИЧКА ИГРА – класичан балет, народна игра, савремена игра (стваралаштво, продукција и интерпретација) и за финансирање или суфинансирање проjеката из области ликовних, примењених, визуелних уметности, дизајна и архитектуре.

Детаљи о условима конкурса као и потребни формулари за пријаву налазе се на линку https://www.kultura.gov.rs/konkursi/30/type/2