Вишеструкa корист од улагања у енергетску ефикасност

Вишеструкa корист од улагања у енергетску ефикасност

27/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић посетила је данас, у оквиру посете Ваљеву, Техничку школу у којој је пуштена у рад соларна електрана и домаћинство које је смањило своју потрошњу постављањем соларних панела.

Министарка Ђедовић Хандановић оценила је да је Техничка школа у Ваљеву пример вишеструких користи од улагања у енергетску ефикасност, пре свега, кроз мању потрошњу енергије, ниже рачуне и мању емисију штетних гасова. Она је истакла да бригом о штедњи енергије дајемо и пример младим људима да буду енергетски освешћени, брину о енергији и здравој животној средини. У овој школи, како је објаснила, соларни панели служиће истовремено и као наставно средство, будући да у оквиру школе постоји и кабинет за обновљиве изворе енергије.

Током посете, министарка је са одржала предавање и са ученицима разговарала о енергетској ефикасности у школи и другим јавним установама, као и у нашим домовима.

Зграда Техничке школe у Ваљеву изграђена је пре 64 године, а изградња соларне електране смањиће потрошњу електричне енергије за око 15 одсто. Средства за инвестицију обезбедила је „Моцарт фондација“, која је у оквиру своје хуманитарне акције „Струју штеди да хуманост више вреди“, раније подржала и промоцију мера штедње енергије и подизање свести код грађана.

Током посете Ваљеву Ђедовић Хандановић обишла је и домаћинство Горана Јањића које је уградило соларне панеле и постало купац-произвођач користећи финансијску подршку програма енергетске санације домаћинстава.

Ђедовић Хандановић навела је да ће уградња соларне електране, за коју субвенција Министарства и Града Ваљева износи 420.000 динара, значајно смањити трошкове овог домаћинства и додала да је број купаца-произвођача у Србији повећан шест пута у последњих годину дана, на скоро 2.500, од којих су око две трећине домаћинства, а укупна снага ових електрана премашила је 37 мегавата.

Министарка је додала да Ваљево посвећује велику пажњу енергетској ефикасности и да су у претходне три године Министарство и локална самоуправа заједно уложили 132 милиона динара у ову област. „За енергетску санацију у домаћинствима заједно смо обезбедили 25 милиона динара за субвенције за грађане, а улажемо и у повећање енергетске ефикасности јавних објеката. У јануару су завршени радови на Историјском архиву у Ваљеву у јануару, а биће уложено и 51 милион динара у изградњу соларне електране и уградњу топлотних пумпи у Спортско-рекреативном центру Петница“, рекла је Ђедовић Хандановић.