Подизање свести о проблему фемицида у нашем друштву

Подизање свести о проблему фемицида у нашем друштву

24/11/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов учествовао је данас у атријуму Народне библиотеке на скупу „Замисли живот без насиља“ поводом почетка обележавања овогодишње кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, у организацији Уједињених нација у Србији.

Жигманов је нагласио да је Министарство, заједно са партнерима, започело кампању „Стоп фемициду!“ која има за циљ да подигне свест у Републици Србији о озбиљности проблема фемицида у нашем друштву и мобилише све органе јавне власти, медије, јединице локалне самоуправе, организације цивилног друштва и друге актере у примени политике Владе Републике Србије ка нултој толеранцији према насиљу.

Ова кампања спроводи се између осталог, у медијима и на друштвеним мрежама, а панели на ову тему, поред Београда, у наредном периоду предвиђени су у Крагујевцу, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару. Повод за реализацију ове кампање је чињеница да је 27 жена ове године убијено од стране мушкараца и потреба да се овај негативан тренд заустави, а политика Владе Републике Србије, која подразумева нулту толеранцију на било који вид насиља у нашем друштву, доследно примењује, навео је министар Жигманов.

На скупу су говорили и Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Њ.Е. Емануеле Жиофре, помоћница министра туризма и омладине у Влади Републике Србије Ивана Антонијевић, амбасадорка СР Немачке Њ.Е. Анке Конрад, стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакуп Бериш и директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) Милана Рикановић.

У фокусу овогодишње кампање су млади као покретачи промена и њихов активизам и улога у изградњи друштва у којем постоји нулта толеранција за насиље над женама и девојчицама. Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, трају од 25.11. Светског дана борбе против насиља над женама до 10. децембра, Међународног дана људских права.