Унапређење билатералних политичких и економских односа Србије и УК

Унапређење билатералних политичких и економских односа Србије и УК

24/11/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним изаслаником УК за Западни Балкан Лордом Стјуартом Пичом о унапређењу билатералних политичких и економских односа са овом земљом, као и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и региону.

Председница Владе је изразила посебну заинтересованост за унапређење билатералних односа у више кључних области, и исказала задовољство недавно потписаном Декларацијом о унапређењу сарадње у борби против организованог криминала између Републике Србије и Уједињеног Краљевства.

Председница Владе изразила је велику забринутост тренутном ситуацијом на Косову и Метохији, нарочито чињеницом да ПИС у Приштини онемогућава спровођење предстојећих избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије на простору Аутономне покрајине КиМ 17. децембра 2023. године. Премијерка је истакла да је Београд показао јасну опредељост за дијалог и постизање стабилности и поручила да ће Београд чврсто наставити да инсистира на имплементацији договореног Бриселским споразумом.

Указујући на различите иницијативе у којима Србија учествује, Брнабић је истакла посвећеност регионалној сарадњи, која је један од спољнополитичких приоритета и доприноси економском просперитету и развоју читавог региона.

Стјуарт Пич је нагласио да постоји опредељеност Уједињеног Краљевства за наставак јачања сарадње две земље, пре свега у области економије, заштите животне средине, енергетике, као и у оквирима заједничке пројектне сарадње.

На састанку је било речи и о отварању креативне амбасаде Републике Србије у Лондону, која представља својеврстан допринос промоцији креативних индустрија и иновативности Србије и њених грађана у Великој Британији.