Kako se zaštititi od internet kriminalaca?

Kako se zaštititi od internet kriminalaca?

23/09/2015 Off By

 

Ministar Rasim Ljajić najavio je novii zakon  o informativnoj bezbednosti, koji će se ove jeseni naći pred Skupštinom Srbije. Do sada se ovakva vrsta bezbednosti regulisala kroz 8 zakona. Javna rasprava za novi zakon je završena i sve su primedbe uvrštene u Predlog zakona


 

rasimLjajić

Info: Ranka Čičak

 

POTPREDSEDIK srpske Vlade i ministar telekomunikacija, Rasim Ljajić i američki ambasador Majkl Kirbi otvorili su danas zanimljivu konferenciju o bezbednosti i velikim zbirkama podataka. Ovaj okrugli sto namenjen je predstavnicima ministarstava, nevladinom sektoru i stranim i domaćim kompanijama. Organizatori su ministarstva  trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji s ministarstvima odbrane, unutrašnjih poslova i Američkom ambasadom.

Ministar Rasim Ljajić najavio je novii zakon  o informativnoj bezbednosti, koji će se ove jeseni naći pred Skupštinom Srbije. Do sada se ovakva vrsta bezbednosti regulisala kroz 8 zakona. Javna rasprava za novi zakon je završena i sve su primedbe uvrštene u Predlog zakona. Osim toga, Zakon je usklađen s regultivama EU. On reguliše precizno obaveze svih nadležnih za njegovo sprovođenje. Planira se  uvođenje  Nacionalnog centra za  koordinaciju bezbednosti, koji će biti smešten u  zgradi republičkih organa. Rasi Ljajić se nada da će  zakon dobiti podršku parlamenta i da će obezbediti zaštitu privatnosti i ljudskih prava.

Ljajić je rekao da Srbija godišnje gubi desetine miliona evra  na internetskom kriminalu. Zato su potrebna hitna rešenja da se to spreči.

Američki ambasador Majkl Kirbi kaže da je njegova žena već bila napadnuta od interet kriminalaca, pa je morala tražiti da joj se menjaju šifre. O sam je 7 puta morao da menja račun i karticu 7 puta. Nekoliko puta nedeljno ažurira internet, u strahu od hakera:

– Moja mama je nedavno slavila 90 godina, pa sam otišao u Ameriku da je vidim i čestitam. Tamo je trebalo da gledam i  prenos  utakmice Novaka Đokovića. Ali, nisam. Jer, neko je hakovao karticu moje mame, pa je morala da je menja. U tom administrativnom košmaru  propustio sam utakmicu. Čini mi se da je borba protiv hakera sve jača, ali potrebni su novi koncepti rada. Vaše  Ministarstvo unutrašnjih poslova ozbiljno tretira ovo pitanje. I u našoj ambasadi su ljudi iz MUP – a koji se bave ovim poslom. Mi  koristimo iskustva celog sveta i mislimo da američki stručnjaci mogu da vam pomognu, kako bi uspostavili nacionalni model sajber bezbednosti. Već postoji grupa od 15 zemalja koja predlaže nove mere bezbednosti u sajber prostoru. <