Titula Tesla ambasadora dodijeljena timu Teslinog naučnog centra Vordenklif

Titula Tesla ambasadora dodijeljena timu Teslinog naučnog centra Vordenklif

19/11/2023 Off By BERB

Izvor: la.rtrs.tv, Tanjug/Foto: Tanjug/Aleksandra Otašević

 

Cjelokupnom timu Teslinog naučnog centra Vordenklif – jedine preostale laboratorije Nikole Tesle, sinoć je dodijeljena titula Tesla ambasadora, priznanje koje je povodom osam decenija kulture sjećanja na velikog svjetskog naučnika ustanovio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Nagradu im je uručila ambasador Ljiljana Nikšić na gala večeri na Long Ajlendu, kojoj je prisustvovalo oko 300 uglednih Amerikanaca, među kojima su bili inženjeri, naučnici, ljekari, čelnici lokalnog Safolk okruga i senatori.

Prvi put su jednoj svečanosti u organizaciji TSCW prisustvovali i predstavnici Srbije – generalni konzul Vladimir Božović, koji je danas stupio na dužnost u Njujorku i ambasador Nikšić, nacionalni koordinator strateške kampanje obilježavanja osam decenija sjećanja na Nikolu Teslu.

Nikšić je podsjetila na glavne ciljeve kampanje – da Tesla dobije međunarodni dan, da laboratorija bude stavljena pod zaštitu Uneska kao baština od značaja za čovječanstvo i da bude uvedena međunarodna Tesla nagrada kao ekvivalent Nobelovoj.

Dodala je da je cilj da se osnuje i međunarodni Tesla komitet sa članovima iz najmanje sto zemalja.

Direktor TSCW Mark Alesi, koji je nedavno prvi put boravio u zvaničnoj posjeti Beogradu, ocijenio je današnji dan kao veoma važan jer učešćem Srbije počinje internacionalizacija centra.

Podsjetio je da je cilj i ove gala večeri bio da se nastavi prikupljanje sredstava kako bi laboratorija na Long Ajlendu, koju je Tesla počeo da gradi 1901. godine, a koja je spasena od potpunog uništenja i nestajanja prije 10 godina, postala Muzej i globalni naučni centar.

Laboratorija je spasena zahvaljujući donacijama iz cijelog svijeta, u akciji koju je pokrenuo strip crtač Metju Inman.

U toj akciji spasavanja Tesline zaostavštine učestvovalo je 33.000 ljudi iz više od 100 zemalja i za samo 45 dana prikupljeno je 1,3 miliona, podsjetio je predsjednik borda direktora TSCW Majkl Ruso.

Okrug Safolk je, prema riječima prvog čovjeka okruga Stiva Belona, koji se skoro uključio u trku za Kongres, u očuvanje laboratorije i neprocjenjive Tesline zaostavštine izdvojio 1,8 miliona dolara.

Beloniju je takođe uručeno priznanje Tesla ambasador.

Alesi je Božoviću uručio priznanje za otpočinjanje institucionalne saradnje TSCW i Srbije, a Nikšić za doprinos koji je kampanja dala srpsko-američkoj saradnji na ostvarenju ciljeva TSCW.

Specijalne nagrade laboratorije dobili su Sem Ču za bavljenje čistom energijom, profesor Јakaf Šamaš koji razvija nove bežične tehnologije i Čad Buton koji je zaslužan za čipove koji pomažu ljudima sa paralizom.

Priznanje za dugogodišnje izvještavanje o TSCW dobila je novinar Tanjuga Aleksandra Otašević.

Nikšić je titulu Tesla ambasadora dodijelila Fondaciji Elona Maska za izuzetan doprinos u spasavanju Tesline laboratorije od 2013. do danas.

Titulu Tesla ambasadora do sada su, između ostalih, dobili Er Srbija, dirigent Zubin Mehta, Novak Đoković i Mark Alesi.