Konferencija za medije Aleksandra Vučića: trideset sati za odgovor

Konferencija za medije Aleksandra Vučića: trideset sati za odgovor

22/09/2015 Off By

 

Rekao je da ga je Vlada ovlastila da vodi razgovore sa rukovodstvom Hrvatske i da će gledati da dogovor bude postignut, ali da je ukoliko do njega ne dođe spreman paket mera


 

mediji vucic

Info: redakcija


 

PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je na današnjoj Konferenciji za medije da je, ukoliko u narednih 30 sati ne bude postignut dogovor sa Hrvatskom, Vlada Srbije pripremnila paket mera za sopstvenu odbranu i odbranu svojih ekonomskih interesa.

Vučić se obratio novinarima nakon sednice Vlade i Biroa za koordniaciju rada službi bezbednosti. Rekao je da ga je Vlada ovlastila da vodi razgovore sa rukovodstvom Hrvatske i da će gledati da dogovor bude postignut, ali da je ukoliko do njega ne dođe spreman paket mera.

– Vlada je spremila paket mera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovor ne uspeju, primenila. Još 30 sati imamo za postizanje konačnog dogovora. Ja sam uveren da ćemo to moći da naravimo,rekao je Vučić.

Rekao je da mere su političke, pravne i ekonomske prirode.”Nadam se da ni jedne nećemo morati da primenimo”.

Premijer je novinarima objasnio da je danas razgovarao sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i najavio da će te razgovore nastaviti, te da će nastojati da naprave dogovor. Razgovarao je duže od pola sata neposredno pre Konferencije za medije.

– Imali smo otvoren razgovor, nastavićemo da razgovaramo večeras, noćas, sutra ujutro i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor kojim bismo izbegli sprovođenje bilo kakvih jednostranih akata, sankcija, recipročnih mera, ili bilo kakvih drugih mera protiv bilo kojih zemalja”

On je preneo da je saslušao Milanovića i da je razumeo šta je njegova muka, ali da se mi suočavamo s tim svakodnevno i da smo imali to i u većem obliku.

– Srbija će, rekao je Vučić, pomoći koliko god može, ali ne može i ne želi da određuje izbeglicama kuda će da idu. Trudimo se da poštujemo njihovu slobodu kretanja u okviru zakonskog prostora Republike Srbije. Gledaćemo da svaku vrstu dogovora napravimo, jer razgovor i dogovor su uvek bolji od svađe i sukoba i bilo kojih mera”, rekao je Vučić.

Osim sa Milanovićem Vučić je rekao da je razgovarao i sa evropskim zvaničnicima, pitajući komesare šta kažu gde je to Srbija pogrešila, pa da je prouzrokovala protivpravnu meru.

Odgovor je, kako je preneo, bio da Srbije nije pogrešila ni na koji način i evropski zvaničnici su obećali da će reagovati.♦


Uprava Carina saopštila da je oko 16.15 sati otvoren prelaz Batrovci.

batrovci

“Prema najnovijim informacijama koje smo dobili od kolega sa terena, oko 16.15 časova granični prelaz Batrovci je u potpunosti odblokiran. To znači da će kamioni koji stoje u koloni dugoj oko 12 kilometara uskoro moći da izađu iz zemlje i nastave put ka krajnjem odredištu”, navodi se u saopštenju Vlade.

Inače, u Hrvatsku je do sada pristiglo oko 30.000 migranata, a danas kolone pristižu preko kopnene granice na području Bapske. Njihov broj je izuzetno veliki, blokiran je saobraćaj na lokalnim putevima.♦