Завршетак радова на гасној интерконекцији Србија-Бугарска наредних дана

Завршетак радова на гасној интерконекцији Србија-Бугарска наредних дана

18/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас, након обиласка радова на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска, који су у финалној фази, да очекује да ће нови гасовод бити пуштен у пробни рад пре краја месеца.

Она је изјавила да радови теку очекиваном динамиком и да су у финалној фази. На гасно мерно-регулационој станици Ниш 2 сада се већ ради на детаљима, док су Трупале, као највећи објекат на овом гасоводу, завршене. По њеним речима, следеће недеље ће МУП извршити контролу гасне интерконекције, преглед радова, како би се испунили сви услови да гасовод уђе у пробни рад пре краја новембра, као што је било и планирано.

Гасно-мерно регулационе станице Ниш 2 и Трупале министарка је обишла са начелником Управе за превентивну заштиту од пожара Министарства унутрашњих послова Ненадом Јоцићем,. Подсетила је и да су сви административни предуслови за испоруке гаса из Азербејџана испуњени.

„Потписан је уговор између Транспортгаса и Булгартрансгаса о гасној интерконекцији. Тиме су испуњени уговорни предуслови са свим укљученим странама да интерконектор уђе у пробни рад и да имамо још један извор снабдевања гасом у току ове грејне сезоне, али и убудуће, што је веома важно за сигурност снабдевања наших грађана и привреде. Ове недеље је потписан и уговор за испоруку гаса из Азербејџана до 400 милиона метара кубних годишње у периоду до 2026, а након тога од 2027. те количине могу бити и до три пута веће”, рекла је Ђедовић Хандановић.