У енергетску ефикасност Ужица уложено приближно 420 милиона динара

У енергетску ефикасност Ужица уложено приближно 420 милиона динара

16/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић посетила је данас Ужице, где је присуствовала потписивању уговора за енергетску санацију „Прве основне школе краља Петра Другог“.

Ђедовић Хандановић је том приликом истакла да је пројекат енергетске санације најстарије школе у Ужицу, која идуће године слави 140 година постојања, вредан укупно 66 милиона динара, а средства су обезбедили ресорно министарство и локална самоуправа.

Радови на енергетској санацији почеће наредних дана, што ће омогућити да више од 1.200 ученика и наставника у овој школи има боље услове за рад, а да се потрошња енергије смањи за око 40 одсто, објаснила је министарка.

Она је навела да се рационалнијом потрошњом енергије истовремено смањује и емисија штетних гасова и чува животнa срединa, и додала да ће Министарство и локална самоуправа спровести и енергетску санацију вртића „Невен“ у Ужицу, за шта је опредељено 27 милиона динара.

Према њеним речима, у протеклих шест година, ресорно министарство и Град Ужице уложили су у енергетску ефикасност приближно 420 милиона динара, укључујући јавне објекте и субвенције за грађане.

Ђедовић Хандановић је у Ужицу учествовала и на првој, од десет планираних трибина, у оквиру сарадње Министарства рударства и енергетике и пројекта „Боља енергија“, на којима се грађани информишу о користима од повећања енергетске ефикасности, процедури пријављивања за субвенције које додељује држава, као и о олакшицама за електричну енергију, гас и топлотну енергију.

У наредних 45 дана предвиђено је да се трибине одрже и у Пироту, Ваљеву, Београду, Косјерићу, Смедереву, Нишу, Новом Пазару, Крагујевцу и Зајечару.

Министарка је том приликом предочила да су предности спровођења мера енергетске ефикасности вишеструке у погледу смањених финансијских трошкова, смањене потрошње енергије, дужег животног века објекта, угоднијег и квалитетнијег становања и заштите животне средине.

Према њеним речима, субвенције у последњем јавном позиву иду до 50 одсто за једну, односно до 65 одсто за пакет мера, односно повећани су и износи субвенција у односу на претходне јавне позиве.

Уколико се определе за замену прозора и врата, како је указала, грађани могу уштедети око 20 одсто енергије потребне за грејање, а 30 одсто бољом изолацијом спољних зидова.

Постављањем соларних панела можете задовољити део потреба за електричном енергијом у домаћинству и тако смањити рачуне, док се заменом котлова енергетски ефикасним котлом на биомасу штеди око 30 одсто горива потребног за грејање, прецизирала је она.

Ђедовић Хандановић је поручила да је најјефтинија енергија она која се не потроши, и да енергетском ефикасношћу не само што боље управљамо кућним буџетом, него и чувамо наше ресурсе, штитимо животну средину и напредујемо ка већој енергетској независности.

Министарка је данас обишла и новоизграђену трафостаницу Ужице 2, у коју је „Електродистрибуција Србије“ уложила 488 милиона динара.

Овај објекат ћe до краја године бити прикључен на мрежу и обезбедиће сигурније и поузданије напајање за 70.000 становника Ужица.

До сада се цео град напајао само из једне трафостанице, Ужице 1, изграђене 1974, а новоизграђена трафостаница обезбедиће резервно напајање Града приликом кварова, као и планских радова.

Ђедовић Хандановић је разговарала и са привредницима и мештанима из села Узићи о инвестицијама и активностима на превентивном и текућем одржавању мреже које спроводи ЕПС, а које треба да доведу до отклањања проблема у напајању електричном енергијом на овом подручју.