Отварање реконструисаног Завичајног музеја у Руми на пролеће следеће године

Отварање реконструисаног Завичајног музеја у Руми на пролеће следеће године

15/11/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић обишла је данас завршне радове на реконструкцији Завичајног музеја у Руми за који је Министарство културе обезбедило 20 милиона динара преко конкурса „Градови у фокусу“.

Том приликом Гојковић је рекла да се радови одвијају планираном динамиком и изразила уверење да ће, захваљујући изузетној сарадњи са председницом општине, у Руми бити још заједничких пројеката Министарства и локалне самоуправе међу којима и адаптација или прављење реплике куће Милеве Анштајн.

„Сви пројекти које смо договориле још пре три године, када сам први пут у својству министра културе дошла да упознам новог председника општине и да видим шта су приоритети и планови Руме у области културе су реализовани. Велико је задовољство данас доћи у Руму, обићи Завичајни музеј јер имам могућност да упоредим како је то изгледало на почетку нашег договора“, рекла је Маја Гојковић.

Указала је да су уз помоћ овог важног инфраструктурног улагања у области културе решени сви проблеми који су постојали у Завичајном музеју, пре свега капиларна влага која је деценијама угрожавала све артефакте, али и запослене и посетиоце.

„Имамо диван модеран простор и новац које је издвојило Министарство културе је употребљен на прави начин. Видим да су сви радови унутрашњи увелико завршени, присуствујемо финалним радовима на фасади и очекујемо нову сталну поставку на радост свих људи овде у Руми“, додала је Гојковић.

Напоменула је да ће у марту следеће године сви заједно присуствовати свечаном отварању сталне поставке Завичајног музеја али и да то није једини заједнички пројекат.

„Преко конкурса ‘Градови у фокусу’ издвајамо значајна средства за Руму а од 2016. године је уложено више од 43 милиона динара, што за инфраструктуру, што за различите програме које установе културе овде спроводе. Уз овај објекат, Министарство културе је учествовало и у санацији Културног центра за замену столица и подова“, појаснила је Гојковић.

Рекла је и да Рума иде у добром правцу јер су, поред Министарства, средства за културу обезбедили и Аутономна покрајина Војводна и Секретаријат за културу.

„С обзиром да имате добру председницу општине која је из света културе и воли културу, убеђена сам да ћемо заједнички имати још доста пројеката. Један од њих је свакако адаптација и реновирање, па можда и прављење реплике куће Милеве Анштајн и њене породице што ће стварно бити још један пројекат који ће привући више туриста овде у Руми“, поручила је Маја Гојковић.

Председница општине Рума Александра Ћирић Бошковић најавила је отварање реконструисаног Завичајног музеја на пролеће 2024. године и захвалила потпредседници Владе и министарки културе Маји Гојковић јер је, како је истакла, њена подршка била кључна за реконструкцију Завичајног музеја, најстарије спратне установе у граду и под заштитом државе као непокретно културно добро од великог значаја. Указала је да у Руми преко конкурса „Градови у фокусу“ Министарство културе три године узастопно помаже значајне пројекте у области културе.

„Нису у питању само инфраструктурни радови на Завичајном музеју већ и подршка другим пројектима захваљујући подршци коју имамо од Министасртва културе. Наша дужност је била да улажемо у реконструкцију установа кулутре на територији наше општине јер су заиста биле у прилично лошем стању. Прошле године је завршени радови на адаптацији седишта у сали Културном центру Рума и то су први радови од његовог оснивања 1985. године“, нагласила је Ћирић и додала да је Библиотека у Руми једна од пет у целој Србији која је заједничким напорима омогућила приступ особама са различитим инвалидитетима.