„Царина на клик” нови корак ка даљој аутоматизацији царине

„Царина на клик” нови корак ка даљој аутоматизацији царине

13/11/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић присуствовао је данас презентацији новог реформског пројекта “Царина на клик” који, како је истакао, представља нови корак ка даљој аутоматизацији, не само царинских поступака, већ и даљој модернизацији државне управе.

Управа царина почела је са имплементацијом пројекта са циљем да даље модернизује и аутоматизује царинске процедуре и усклади их са европским стандардима. Ово је посебно важан корак, истакао је Станивуковић и додао да то представља део унапређења система јавних финансија. Аутоматизовани увоз и извоз подразумевају да се царински поступци спроводе у беспапирном окружењу за царину и привреду, што представља и један од битних елемената за модернизацију наше државне управе и наставак напора да испунимо један од наших приоритета, а то је дигитализација, рекао је он у Привредној комори Србије.

Према његовим речима, унапређењем капацитета Управе царина и аутоматизацијом овог система, обезбедиће се и усклађеност са европским царинским законодавством, што је важан предуслов за затварање поглавља 29 – Царинска унија и за повезивање са државама ЕУ. Он је напоменуо да је у оквиру преговора о приступању, ЕК у Годишњем извештају за 2023. позитивно оценила да Србија има добар ниво припремљености у области царинске уније, и да је национално законодавство усклађено са правним тековинама ЕУ.

Државни секретар је додао да је Министарство, заједно са Управом царина у свом саставу, значајан партнер ЕУ. Како је навео, сектор за уговарање и финансирање пројеката из средстава ЕУ, функционише као уговорно тело, а заједно са Сектором за међународну сарадњу и европске интеграције потписано је и успешно спроведени 13 уговора за Управу царина, финансираних из европских фондова, укупне вредности 8,5 милиона евра, што показује добар капацитет и искуство у управљању пројектима. Станивуковић је нагласио да су пројекти успешно завршени између 2017. и 2021. године, а део средстава је био опредељен за процес припреме увођења аутоматизованих поступака увоза и извоза.

Како је истакао намера је да се унапреди раст трговине кроз повећан увоз и извоз, осигура бржи проток робе, смање трошкови пословања и повећа конкурентност привреде.Такође, аутоматизација ових процеса у великој мери доприноси и заштити интереса грађана кроз бољу контролу и побољшање сигурности и безбедности.

Настављамо да радимо на унапређењу привредног амбијента и борби против сиве економије, како би пословање у нашој земљи било још лакше и једноставније. Зато смо донели и низ системских закона и мера које треба да допринесу унапређењу услова пословања, подвукао је Станивуковић уз подсећање на спроведене најзначајније реформе као што су системи е-фискализације и е-фактура.