Тврдње о убацивању фантомских бирача у бирачки списак лажне

Тврдње о убацивању фантомских бирача у бирачки списак лажне

09/11/2023 Off By BERB

Foto: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић демантовала је данас, на ванредној конференцији за медије, оптужбе неких политичара и медија да се у бирачки списак, посебно у Београду, убацују фантомски бирачи.

Брнабић је рекла да су ове лажне оптужбе кулминирале случајем Микетић од 6. новембра, када је овај политичар изјавио да је успео да са своје адресе одјави непознату особу, која је наводно ту пријављена без његовог знања, при чему је дао упутства свима како то да ураде, јер наводно власт уписује у бирачке спискове такозване фантомске гласаче.

Премијерка је показала доказе према којима је полиција утврдила да је посланик Ђорђе Микетић пласирао у јавност лажну информацију, коју су потом пренели неки медији.

Она је потврдила да је МУП-у са те адресе упућен такав захтев, али да је то учинила особа која је власник стана, а то није Микетић, и да у њему није наведена ниједна конкретна особа која је лажно пријављена и која треба да се одјави.

Према њеним речима, ванредном контролом полиције утврђено је да је у ствари поднет захтев да се са те адресе одјаве сва лица која су пријављена, осим чланова породице, при чему није наведена ниједна особа која је, како је рекао, лажно пријављена.

Говорећи о бирачким списковима, премијерка је указала на то да су од 2019. године повезане матичне књиге са тим списковима, тако да се умрли аутоматски бришу из бирачког списка или када лице промени презиме, аутоматски се ажурира у бирачком списку.

Такође, како је додала, од 2021. године на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе транспарентни су сви бирачки спискови, омогућен је увид у податке и сви могу да прате промене у броју бирачког списка.

Председница Владе је указала и на то да је данас због електронске управе све транспарентно и да у Београду у броју бирача нема значајнијих одступања, број се мења уједначеном динамиком – у септембру 2023. у односу на 2014. за 750 људи.