Министар Дачић са генералном директорком Унеска на маргинама 42. Генералне конференције

Министар Дачић са генералном директорком Унеска на маргинама 42. Генералне конференције

09/11/2023 Off By BERB

Фото: МСП

 

На маргинама 42. Генералне конференције Унеско у Паризу, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са генералном директорком Унеска Одри Азуле, са којом је разговарао о очувању културне баштине Србије и продубљивању сарадње са овом организацијом.

Министар Дачић истакао је да је за Републику Србију Унеско од изузетног значаја, посебно из перспективе заштите културне баштине на Косову и Метохији. Информисао је саговорницу о току дијалога Београда и Приштине, указавши на покушаје прекрајања историје. Дачић је такође истакао пуну подршку активностима Унеска и упутио позив генералној директорки Азуле да посети Србију још једном до краја свог мандата.

Генерална директорка Унеска Одри Азуле истакла је да сарадња Србије са Унеском иде узлазном путањом, чему је свакако допринела и њена посета Београду 2019. године. Оценила је да је улога Србије, чије се председавање Извршним саветом организације завршава током ове 42. Генералне конференције, била веома важна и позитивна, с обзиром да се председавање одвијало у нелаким околностима, уз отежано постизање консензуса око свих питања, посебно од избијања рата у Украјини. Похвалила је рад сталне представнице Републике Србије при Унеску Тамаре Растовац Сиамашвили као председавајуће Извршном савету и захвалила на успешној сарадњи.