Центар за културу Тиват гостује у Народном позоришту 12. и 13. новембра са Јонесковом „Ћелавом певачицом“

Центар за културу Тиват гостује у Народном позоришту 12. и 13. новембра са Јонесковом „Ћелавом певачицом“

09/11/2023 Off By BERB

Фото: Душко Миљанић

Центар за културу Тиват гостоваће 12. и 13. новембра (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“ са драмом Ежена Јонеска „Ћелава певачица“, у режији Јагоша Марковића.

У најновијој верзији чувеног Јонесковог дела које је Марковић адаптирао и за њега урадио избор музике, играју Олга Одановић, Бранко Видаковић, Дубравка Дракић, Момчило Оташевић, Сандра Бугарски и Бранимир Поповић.

Јонесков оригинални текст на бокешки дијалект превео је Невен Станичић који потписује и сценски говор, костиме је урадила Марија Марковић-Милојевић, сценографију Тара Лазаревић-Kисић а дизајн светла Радомир Стаменковић.

У тој представи, премијерно изведеној 1. јула ове године у оквиру Фестивала медитеранског театра „Пургаторије“, гротеска је доведена до максимума у складу са комадом и коришћењем глумаца попут актера Чаплинових слепстика.

„Ћелава певачица је апсурд, бесмисао, комедија, комедија, комедија, али… Увек је испод комедије драма и тешко је сада озбиљно говорити о тој представи која је јако озбиљна, а ја желим да се публика, односно народ смеје. Kад је бесмисао? Kад нема Бога, када нема љубави. Онда човек мисли да је он Бог и готово – онда почиње тај апсурдни и бесмислени свет (…) Премештање Јонескових ликова из Лондона у Боку, њима даје посебан нови шарм и специфичну харизму. У њима се онда идентификујемо и препознајемо те починјемо да се смејемо самима себи”, говорио је Марковић уочи премијере „Ћелаве певачице“, последње представе коју је режирао у својој дугој и веома богатој каријери.